Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Održavanje spoljašnjeg izgleda vozila

Alat i malerijal

• Bastensko creva
• Kofa
• Sundjer
• Peskiri
• Krpe
• Jelenska koza
• Cetka za ribanje
• Meka cetka
• Lak karton
• Usisivac za prasinu
• Voda
• Blag deterdzent ili sredstvo za pranje automobila
• Sredstvo za ciscenje pokretnog krova od vinila
• Jestivo ulje
• Sredstvo za impregniranje pokretnog krova od vinila
• Sredstvo za glacanje automobila iIi sredstvo za ciscenje pre premazivanja voskom
• Sredstvo za skidanje katrana
• Vosak za automobil
• Kukuruzni stirak
• Sredstvo za ciscenje hromiranih delova
• Soda bikarbona
• Bezbojni akrilik u spreju
• Trinatrijum sulfat iIi neko abrazivno sredstvo za ciscenje u domacinstvu
• Sredstvo za impregniranje guma
• Sredstvo za ciscenje vinila iIi tkanine
• Sredstvo za ciscenje prostirki
• Sredstvo za pranje stakla
• Papirne salvete

Ako svoj automobil uredno odrzavate i spolja i iznutra, sigurno cete za njega dobltl mnogo vise kada ga budete prodavali nego za zapusten automobil, te ce vam se stoga i vreme i novac i trud isplatiti.

Vecina onih sto kupuju polovne automobile ne obracaju paznju samo na motor, vec trazi koroziju i udubljenja, a gleda i u kakvom su stanju tapacirani delovi i prostirke. Da bi vas automobil izgledao sto je moguce novije, glavna briga treba da vam bude redovno pranje, sezonsko podmazivanje voskom, popravka manjih iIi vecih ostecenja karoserije, odrzavanje unutrasnjosti automobila i zastita protiv korozije.


Pranje automobila

Mnogi vozaci tvrde da cist automobil bolje radi. Pranje ne moze da ima nikakav uticaj, ali je uredan izgJed automobila vazan sa psiholoskog stanovista. Takodje se kaze da vozaci cistih automobila imaju manje saobracajnih nezgoda. Posedovanje i voznja cistog automobila svakako pricinjavaju vece zadovoljstvo. Redovno nedeljno pranje treba da vam postane navika, narocito zimi, ako zivite u krajevima u kojirna se drumovi zasipaju hemikalijama. Postupite na sledeci nacin kada perete automobil:

1. Parkirajte automobil u senku.

2. Dobro ispolivajte automobil pomocu bastenskog creva. Ako nemate crevo, upotrebite kofu sa vodom i sundjer. Operite ili obrisite ivice ukrasnih lajsni kao i donje strane blatobrana, unutrasnja kucista blatobrana i branike

3. Operite automobil. Napomena: Ako automobil ima pokretni krov od plaslike, postupite prema uputstvima za „održavanje pokretnog krova od plastike“ pre nego sto pocnete da perete automobil. Ako automobil nije mnogo prljav, nemojte koristiti sredstva za pranje. Sapune ili jake deterdzente ne treba koristiti. Ako je potrebno jos nesto osim vode, koristite blag tecni deterdzent za sudove ili blago sredstvo za pranje automobila. Nemojte koristiti suvise deterdzenta iIi sredstva za pranje. Napomena: Specijalne krpe sa hemikalijama koje se prodaju za pranje automobila nisu preporucljive. Perite automobil cistom vodom koristeci pri tom velike komade frotira. Pocnite od krova i perite nadole; operite krov, a zatim jedan po jedan i sve ostale delove. Napomena: Pticiji izmet, insekti i mrlje od katrana lakse ce se skinuti ako preko zaprljanih mesta podrzite tkaninu natopljenu jestivim uljem.

4. Isperite automobil. Ako ste ga prali deterdzentom, koristite za ispiranje cistu vodu i ciste peskire i svaki deo dobro isperite. Dok zavrsite pranje i ispiranje svih delova automobila, veci deo povrsina ce se oSllsiti) ali ce ostati mrlje od vode. Ponovo ovlazite ceo automobil da na njemu ne bi ostale mrlje od vode.

75Ako je za pranje automobila potnbno jos nesto osim vode, koristete blag tecni deterdzent za posudje. lzbegavajle upotrebu sapuna ili jakih deterdzenata posto ovi mogu da osteee boju na automobilu.

5. Prebrisite automobil vlaznom, cistom jelenskom kozom ili peskirom.


Odrzavanje pokretnog krova od plastike

Plasticni pokrivac na pokretnim krovovima postaje krt i bledi.  Ako se redovno cisti i premazuje zastitnim sredstvom traje duze. Pranje plasticnog krova nije nista teze od pranja ostalih delova automobila. Vecina plasticnih tkanina za krovove ima teksturu nalik na profilisanu kozu. Cetka za ribanje sa najlon dlakama dobro cisti ovakve povrsine. Zastitna sredstva za plastiku cine materijal mekim i savitljivim i sprecavaju ga da postane krt i da puca. Osim toga, zastitna sredstva pomazu da se odrzi prvobitna boja i tekstura vozila. Krov od plastike pere se na sledeci nacin:

1. Pre nego sto pocnete da perete automobil, predjite krov sredstvom za ciscenje plastike iii sapunicom napravljenom od rastvora blagog tecnost deterdzenta za sudove i vode. Namazite i
skinite sredstvo za ciscenje u skladu sa uputstvima proizvodaca. Nanesite sapunicu kruznim pokretim a pomocu ribace cetke.

2. lsperite sapunicu bastenskim crevom ili kofama ciste, hladne vode.

3. Ostavite krov do se osusi.

4. Premazite krov sredstvom za zastitu plasticnih krovova. Takva sredstva mogu da se kupe u prodavnicama auto-delova. Upotrebite ga u skladu sa uputstvima proizvodaca, obicno se mala, cista tkanina natopi tim sredstvom i kruznim pokretima namace tanak, ravnomeran sloj. Stavite samo onoliko sredstva koliko je potrebno da se dobije mali sjaj.

5. Ostavite premaz da se susi najmanje 30 minuta.

6. Izglacajte povrsinu suvom tkaninom. Napomena: Postoje i sredstva predvidjena da obnove boju pokretnog krova od plastike. Njih treba koristiti sarno za krovove koji su dugo bili zanemareni. Ova sredstva se ili rasprsuju ili nanose cetkom. Ako je potrebno da upotrebite takvo pigmentirano sredstvo, pazljivo se pridrzavajte proizvodacevih uputstava zato sto ova sredstva prodiru kroz plastiku i kada se jednom nanesu, nemoguce ih je skinuti.


Glačanje automobila

Redovno pranje nije dovoljno da vas automobil izgleda kao nov. Bez obzira na zavrsnu obradu vaseg automobila, redovno glacanje potrebno je da bi bio cist i sjajan.

Najlaksi nacin da iglacate svoj automobil je da koristite neki tecan krem ili sredstvo za ciscenje pre mazanja voskom. Tecni kremovi sadrze sastojke koji tokom nanosenja skupljaju povrsinsku prljavstinu. Kada se koriste ovakva sredstva za glacanje, nije potrebno mnogo glacati automobil da bi dobio sjaj. Kada se sredstvo osusi, potrebno je samo pakupiti ostatke krpom.

Vazna je da operete automabil pre nego sto ga namazete sredstvom za glacanje. Ako ostanu na povrsini, cestice prljavstine mogu da ogrebu boju kada nanosite sredstvo za glacanje

1. Parkirajte automobil u senku da zagrejana metalna povrsina ne bi ometala ciscenje.

2. Nanesite sredstvo za glacanje vlaznom tkaninom. Velike ravne povrsine treba prvo namazati kruznim preklapajucim pokretima. Sredstvo za glacanje se brzo susi te je zbog toga najbolje glacati deo po deo.

3. Kako se koji premazani deo susi, skinite osuseni ostatak cistom, suvom tkaninom. Meka cetka je pogodna za skidanje osusenog sredstva za glacanje oko ukrasnih lajsni na karoseriji. Sredstvo za skidanje katrana korisno je za skidanje mrlja od katrana i drugih lepljivih materijala koji su se mozda zalepili za donje delove karoserije

4. Proverite da Ii ste premazali sve povrsine. Osuseno sredstvo za glacanje u pukotinama moze da se skine mekom cetkom. Ne zaboravite da ocistite ivice poklopca na prtljagniku, poklopcu motora i vratima.

76
Nanesite sredstvo za glacanje vlaznom krpom ili aplikatorom preklapajucim kruznim pokretima. Sredstvo ce se brzo osusiti zato je najbolje naneti ga na jedan deo karoserije. Trljajte ga cistom i suvom tkaninom.


Mazanje voskom

Najbolja zastita za vas automobil jeste dobar premaz voska. Proizvodi koji se danas prodaju, stvaraju cvrst sloj koji stiti od loseg vremena, zagadjenosti vazduha i jakih deterdzenata. Ti proizvodi ne zahtevaju vise mnogo rada kao sto je to nekad premazivanje voskom zahtevalo.

Postoje dve osnovne vrste voska. Jedan je karnauba, pravi biljni vosak, a drugi sadrzi razna hemijska jedinjenja dobijena od silikonskih polimera. I jedna i druga vrsta prodaju se u obliku
tecnosti ili paste i obe mogu da izdrze 6 meseci pod teskim uslovima. Tecan vosak iziskuje manje vremena i truda prilikom nanosenja, ali vosak u pasti je trajniji.

Dobro operite automobil neposredno pre mazanja voskom. Najpogodnije je to ciniti kada je
vreme prohladno (ispod 20°C). Automobil se premazuje voskom oa sledeci nacin.

1. Parkirajte automobil u senku

2. Na opran automobil nanesite tecni vosak iIi vosak u vidu paste u skladu sa proizvodjacevim uputstvima. Ovlazite meku, cistu tkaninu vodom i stavite na nju vosak. Vazno je preci slojem voska svaki delic, s tim sto pojedine delove treba podmazivati jedan po jedan. Pazite da vosak ude u sve pukotine na karoseriji. Vosak sprecava prodor vode ispod ukrasnih lajsni i na druga slicna mesta koje napada korazija. To cete postici upotrebom meke cetke. Napomena: ne premazujte voskom pokretni krov od vinila ili ukrasne lajsne obojene cmom mat bojom.

3. Vosak se brzo susi zato visak odmah skinite cistim krpama. Ako se namaze suvise debeo sloj, iIi ako se ostavi toliko dugo tako da se stvrdne, visak ce se tesko skinuti. Ako do toga dodje, kukuruzni štirak moze da pokupi osuseni visak a ne skine zastitni sloj voska. Sipajte malo stirka na suvu krpu i skinite visak.

4. Ako ste skinuli visak voska, uzmite meku, cistu krpu da lako izglacate povrsinu. Nedovoljno glacanje moze da ostavi pruge na vosku. Kapljice vode na povrsini znace da je glacanjecvoskom dobra uradjeno. Mesta koja nisu izglacana voskom bice neravnornerno viazna i bice takva sve dok voda ne ispari.


Održavanje hromiranih delova

Da bi „hram“ izgledao kao nov, odrzavanje i zastitne mere bice potrebni vise nego za druge delove zato sto se neke sjajne ukrasne lajsne vise ne prave od metala. Umesto metalnog lima, koriste se plasticne mase u boji. Plasticni delovi proizvedeni su tako da lice na metalne ukrasne lajsne ali su manje trajni. Ponekad je tesko odrediti da Ii su sjajni ukrasi na automobilu od metala ili neke plasticne mase.

Bez obzira da Ii su ukrasne lajsne na automobilu od metala ili plastike, zahvaljujuci koriscenju sredstva za ciscenje hromiranih delova i zastitnom premazivanju, izgledace kao novi. Jako zaprljane povrsine bice bolje ociscene gustom mesavinom vode i sode bikarbone, nego vecinom sredstava za ciscenje zato sto je ta mesavina pomalo abrazivna. Izduvni gasovi iz motora, na primer, sadrze masne cestice koje se lepe za sjajne delove, a tesko se skidaju blagim sredstvima. Najbolje je premazati sve sjajne ukrasne lajsne nekim sredstvom za ciscenje, a zatim skinuti zaostale mrlje rastvorom sode bikarbone u vodi.

Ako posle ciscenja ne zastitite hromirane delove, mrlje ce se ponovo pojaviti. Velike povrsine kao sto su branici i bocne ukrasne lajsne mogu se zastititi slojem dugotrajnog bezbojnog akrila. Akril je veoma otporan i brzo se susi i najbolje je njime premazati sto je mogute vise hromiranih delova. Na zasticenim povrsinama nece biti mrlja i bice u velikoj meri zasticene od ostecenja izazvanih vremenskim prilikama.

Bezbojan akril moze se nabaviti u spreju u prodavnicama auto-delova. Kada ga nanosite, zastitite susedne obojene povrsine komadom lakog kartona. Drzite karton na povrsini koje stitite dok pazljivo prskate tanak sloj bezbojnog akrila na hromirane delove.


Održavanje guma

Poboljsanje izgleda vaseg automobila mora da ukljuci i odrzavanje guma. Ciscenje guma nije lako. Razna ogranicenja u vezi sa upotrebom fosfata za izradu sredstava za ciscenje umanjila su efikasnost mnogih proizvoda. Trinatrijum fosfat ce, na primer, skinuti sve mrlje sa belih bocnih zidova guma. Kao zamenu za fosfate mozete da uzmete neko od abrazivnih sredstaca za ciscenje. Nanesite ga vlaznom tkaninom i utrljavajte ga ribacom cetkom u delove bocnih zidova koji su izgubili boju. Isperite cistom vodom.

Stalno grebarije zidova guma o ivicnjake dovodi do ostecenja, a ne postoji nista sto moze da im povrati izgled. Postoje boje za koje se tvrdi da obnavljaju bele bocne zidove guma, ali one predstavljaju samo privremeno resenje. Kada se premazu, u prvo vreme gume ponovo postaju sjajne ali ubrzo pozute i izbleden

Pneumatici su izlozeni i zagadjenjima koja prouzrokuju gubitak boje i formiranje veoma malih naprslina na unutrasnjim zidovima guma. Redovno ciscenje guma usporava ovaj proces. Koriscenje sredstava koja se prodaju za zastitu guma usporava ga jos vise. Dva premaza ovakvog sredstva godisnje dovoljna su da pneumatici dobra izgledaju. Drzite se proizvodacevih pre poruka u vezi sa ucestanoscu primene.


Ciscenje unutrasnjosti automobila

Dobar usisivac za prasinu je alat broj jedan za odrzavanje unutrasnjosti vaseg automobila. Tapacirana sedista i prostirke u automobilu izlozeni su habanju, a abrazivno dejstvo nagomilane prljavstine i peska ubrzava habanje prostirki.

Ciscenje unutrasnjosti automobila usisivacem za prasinu mora da se obavlja bar jedanput mesecno. Ako nemate podne obloge, ne bi bilo lose da ih kupite. Zahvaljujuci njima, ciscenje ee biti lakse i brze, a osim toga zastiticete i najugrozenija mesta na podu vaseg automobila.

Tri vrste sredstava bice cam potrebne za ciscenje unutrasnjosti automobila: sredstvo za ciscenje tkanine u zavisnosti od vrste kojom su vam tapacirana sedista, sredstvo za ciscenje prostirki koje je ponekad isto kao i sredstvo za ciscenje tapaciranih delova i sredstvo za pranje stakla koje ne ostavlja trag.

Nacin upotrebe ovih sredstava objasnjen je na ambalazi u kojoj se prodaju.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj auto

 

 

 

Napiši komentar