Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Podmazivanje karoserije automobila

Podmazivanje ne bi bila potpuno ako ne bi ukljucilo i pojedine delove karoserije. Podmazivanje karoserije potrebno je izvrsiti dva puta godisnje da bi se osigurao bezbedan rad. Ovo ukljucuje sarke i brave na vratima, bravu na prtljazniku, sarke na poklopcu motor a i prtljazniku, zatvarace na poklopcu motora i prtljazniku, zatvarace na vratima i vodjice sedista.

Plasticne delove ne treba podmazivati, ali je zato obavezno to ciniti sa metalnim. Postoji veci broj proizvoda koji se mogu koristiti za podmazivanje ovih delova kao sto su suvi grafit, mast za sasiju, bela vodonepropustljiva mast, silikonski sprej i obicno motorno ulje. Motorno ulje i mast za podmazivanje sasije trebalo bi izbegavati zato sto se na njih lepi prasina sto moze da stvori nasnagu masne prljavstine. Delovi karoserije podmazuju se na sledeci nacin:

1. Sarke na vratima. Namazite sarke na vratima nekim vodonepropustljivim mazivom kao sto su silikonski sprej, penetrant ili mast. Pokrecite vrata napred-nazad da bi mazivo uslo u sarke.

2. Zatvaraci za vrata. Mazivo nije potrebno za plaslicne zatvarace, ali za melalne koristite vodonepropustljivo mazivo ili suvi grafit u prahu. Nanesite tanak sloj na povrsinu zatvaraca kao i na mehanizam zatvaraca na vratima. Neka vozila imaju otvore za podmazovanje na limu vrata, tako da mozete da sipate ulje ili druga tecna maziva u mehanizem za zatvaranje vrata. Nekoliko kapi ce biti sasvim dovoljno.

67

68
Neka mesta na karoseriji koja se podmazuju treba cesto proveravatii kako bi se osigurao bezbedan rad, dok druga treba kontrolisali samo ako dodje do skripanja ili zapinjanja. Tacke podmazivanja su: (1) zatvarac na poklopcu motora, (2) okvir na poklopcu motora (3) poluga rucne kocnice i kabl, (4) brava i zatvarac na prtljazniku. (5) okvir na pnljazniku, (6) brave on vratima, (7) zatvaraci na vratima, (8) vodice za sedista. (lO) poluga menjaca i (11) kabl brzinomera.

3. Brave za vrata. Koristite silikonski sprej iIi suvi grafitni prah. Ne koristite ulje posto moze da zalepi drzace zasuna. Posto ste naneli mazivo na bravu, gurnite i izvucite kljuc nekoliko puta i okrenite bravu tako da bi se mazivo dobro razlilo. Postoje i maziva cija pakovanja imaju na vrhu poseban aplikator sa kojim se mazivo direktno uliva u bravu.

4. Brava na prtljazniku. Primenite isti postupak kao i za brave na vratima.

5. Sarke na poklopcu motora i prtljazniku. Upotrebite vodonepropustljivo mazivo kao sto su silikonski sprej, penetrant, bela mast iIi suv grafit. Nanesite mazivo na sve ovrtne povrsine.

6. Zatvaraci na poklopcu motora i prtljazniku. Najbolje se podmazuju belom mascu. Nanesite tanak sloj na obe dodirne povrsine zatvaraca.

7. Vodjice za sedista. Ako su vodjice plasticne, nije im potrebno nikakvo podmazivanje, ali ako su metalne, koristite belu mast. Pomerite sediste sasvim unazad i podmazite vodjice sto je moguce vise, a zatim sediste pomerite sasvim napred i ponovite postupak nekoliko puta da bi se mast ravnomerno rasporedila po vodjicama.

8. Razni delovi. Mogu se podmazati i delovi kao sto su sajla ruene kocnice, osovina rucne kocnice i rucica ili poluga’ za otpustanje, osovina pedale kvacila, mehanizam menjaca, kabl za brzinometar, kablovi za grejac iIi ventilaciju, ukrasne lajsne i sve ostalo sto zahteva podmazivanje. Iako navedeni delovi ne zahtevaju periodicno podmazivanje, ono ipak moze da bude potrebno ako se primeti da zaglavljuju ili skripe. Najbolja sredstva su penetrant, silikonski sprej, bela mast ili suvi
grafit. Da biste podmazati kabl za brzinometar iskljucite kabl iz brzinometra i izvadite unutrasnji kabl iz cevcice. Posto proverite da na kablu nema ostecenja ili iskrzanih mesta, ocistite ga i nanesite belu mast iIi suvi grafit i vratite nazad na svoje mesto. Vecina menjackih mehanizama moze se podmazati ispod automobila, ali neke treba podmazati iznutra posto se skine zastitni poklopac ili navlaka. Za ovu svrhu najbolje je koristiti belu mast.

9. Poslednji postupak prilikom podmazivanja karoserije jeste ciscenje ispusnih otvora iIi kanala na dnu vrata. lspusni otvori sprecavaju skupljanje vode unutar vrata i koroziju. Blato, lisce i insekti mogu da zapuse ove otvore zbog cega ce mozda biti potrebno povremeno ciscenje. Jednostavno gurnite uzan odvijac u ispusni otvor i pomerajte ga gore-dole dok otvor ne bude cist.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj auto

 

Napiši komentar