Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Podmazivanje ležajeva točkova

Alat i materijal:

• Veliki odvijac
• Dizalica i sigurnosna postolja
• Klinovi za blokiranje tockova
• Klesta
• Kljucevi
• Kasika za kocnice iIi dugacki, tanki odvijac
• Cekic
• Komad drveta
• Lenjir
• Momentni kljuc
• Klesta
• Krpa
• Zastitna maska za lice ili respirator
• Nezapaljivo sredstvo za ciscenje
• Unutrasnji i spoljasnji lezajevi tockova
• Mast za podmazivanje lezajeva tockova
• Radijalni zaptivati (simerinzi)
• Rascepke

Posto se lezajevi tockova uglavnom ne pregledaju pre nego sto dodje vreme za servisiranje kocnica, oni su obicno manje kontrolisani u odnosu na druge delove automobila. Sva cetiri tocka imaju lezajeve od kojih s vremena na vreme moraju da se odrzavaju lezajevi prednjih tockova kod vozila sa zadnjim pogonom, to podrazumeve i podmazivanje ležajeva točkova. Lezajevi zadnjih tackova su ili fabricki podmazani tokom montaze iIi se podmazuju uljem za zadnju osovinu tako da im periodicno servisiranje nije potrebno. Na vozilima sa prednjim pogonom moraju da se odrzavaju lezajevi koji se nalaze na zadnjim tockovima.
Napomena: Iako se sledeci postupak odnosi na podmazivanje lezajeva prednjih tockova kod vozila sa zadnjim pogonom, u sustini je Isti I za vozila sa prednjim pogonom. Ocigledna razlika je u tome sto se podize zadnji, a ne prednji deo voziIa.

Potreba za periodicnim odrzavanjem lezajeva tockova ne moze da bude suvise velika. Jedna od funkcija pravilno podesenih i servisiranih lezajeva prednjih tockova jeste da omoguci tiho, nesmetano okretanje tocka sa mlnlmalnim trenjem. Predvidjeno je da lezajevi izdrze ogromno opterecenje pod veoma razlicitim uslovima u pogledu puta i brzlne – sto ukljucuje bocni potisak kada se vozilo krece u zavoju, kao i jake udarce kad naleti na rupe, ivicnjake ill druge prepreke. Opsta pouzdanost vozila, kocenje, upravljanje i rukovanje bill bi ugrozeni ako bi lezajevi tockova otkazali.

Lezajevi tockova trebalo bi da se servisiraju svake dve godine, posle svakih 30.000 kilometara ili kako je vec proizvodac oznacio. Servisiranje jednom godisnje iIi posle svakih 15.000-20.000 kilometara nije neuobicajeno ako je vozilo podvrgnuto velikim klimatskim promenama iIi velikim opterecenjima. Pravilno servisiranje lezajeva ukljucilo bi rasklapanje, ciscenje, proveru, podmazivanje i pravilno podesavanje lezajeva tockova.

Kod vozila sa zadnjim pogonom, prednji tockovi su oslonjeni na unutrasnji i spoljasnji lezaj tocka. Lezajevi prednjih tockova moraju biti dovoljno pritegnuti da bi tockovi bili propisno centrirani, ali da omogucavaju slobodno okretanje tocka. Na vecini vozila sa prednjim pogonom, prednji tockovi su fabricki zaptiveni te ne mogu da se podmazuju.

Doboš-kočnice

Lezajevi prednjih tockova na vozilima koja imaju dobos-kocnice, ili lezajevi zadnjih tockova kod vozila sa prednjim pogonom sa zadnjim dobos kocnicama podmazuju se na siedeci nacin:
1. Stavite menjac u polozaj za parkiranje (osim kod prednjeg pogona).

2. Skinite ukrasne poklopce sa tockova pomocu velikog odvijaca iIi zasiljenim vrhom rucice autombilske dizalice.

3. Pomocu kljuca sa naglavkom odgovarajuce velicine, olabavite ušate navrtke koje drze tocak tako sto cete ih okrenuti za otprilike jedan krug.

4. Stavite klinove iz prednjih i zadnjih tockova da biste sprecili pokretanje automobila.

5. Podignite prednji (iIi zadnji) deo automobila pomocu dizalice tako da se tockovi odignu od zemlje.

6. Postavite sigurnosna postolja ispod automobila da biste obezbedili siguran oslonac.

62Presek pokazuje sklop lezajeva smestenih u rotoru disk-kocnice (1). Na slicu su prikazani: (2) zastitna kapa. (3) otvor za rascepku. (4) sigurnosna navrtka. (5) spoijasnji lezaj. (6) vreteno. (7) unutrasnji lezaj i (8) gluvcina tocka.

7, Skinite navrtke sa oba tocka i stavite ih u odgovarajuci ukrasni poklopac tocka da se ne izgube. Vecina ovih navrtki moze se skinuti okretanjem u suprotnom pravcu od kretanja kazaljki na satu. Medjutim, na nekim tipovima vozila, navrtke mogu da imaju levi navoj i u tom slucaju oznacene su slovom »L«. Ako vas automobil ima navrtke sa levim navojem, okrenite ih u pravcu kretanja kazaljki na satu da biste ih olabavili.

8. Skinite sklop tocka i pneumatika sa jedne strane automobila. Ova ce vam omoguciti lakse skidanje sklopa dobosa i glavcine i smanjiti mogucnost ostecenja kocnica i delova lezajeva.

9. Skinite zastitnu kapu pomocu velikih klesta u kombinaciji sa odvijacem. Uhvatite kapu klestima i skinite je odvijacem.

10. Skinite rascepku. Napomena: sklop lezaja tocka ucvrscen je pomocu jedne iIi dve navrtke. Ako postaje dve navrtke, spoljasnja ili sigurnostna navrtka je krunasta i pricvrscena je pomocu rascepke; unutrasnja navrtka sluzi za podesavanje polozaja lezaja. Ako postoji samo jedna navrtka, tada ona sluzi za podesavanje polozaja, a pricvrscena je rascepkom.

11. Upotrebite kljuc da biste skinuli navrtku ili navrtke i podlosku. Ako se navrtka iIi navrtke ne mogu skinuti okretanjem u smeru suprotnom kretanju kazaljki na sati, pokusajte okretanje u smeru kretanja kazaljki na satu.

12. Protresite sklop dobosa i glavcine da biste olabavili spoljasnji lezaj. Radite to pazljivo da lezaj ne bi pao na pod. Budite spremni da ga pridrzite rukom. Stavite spoljasnji lezaj, podlosku i navrtku za podesavanje na cistu krpu

63Na slici je prikazan sk!op prednjeg tocka vozila sa dobos-kocnicama. Sastavni delovi su: (1) zastitna kupa, (2) rascepka. (3) navrtka za podesavanje, (4) podloska, (5) spoljasnji lezaj, (6) prsten spoljasnjeg lezaja, (7) navrtka, (8) zavrtanj tocka, (9) dobos-kocnica. (10) tocak (11) unutrasnji prsten lezaja, (12) unutrasnji lezaj i (13) zaptivac.

13. Skinite sklop dobosa i glavcine. Pazite da se unutrasnji lezaj ne vuce po vretenu. Ako skidanje ne ide lako, probajte da popustite tockic za podesavanje kocnice pomocu odgovarajuce kasike za kocnice. Na novim tipovima vozila opremljenim kocnicama koje se automatski podesavaju, bice potreban dugacak, tanak odvijac da bi se samopodesavajuca poluga odmakla od zaustavnog kotura. Upozorenje: Dok su sklop dobosa i glavcina skinuti sa automobila, pazite da mast ili prasina ne dodju u dodir sa povrsinom dobosa ili oblogama kocnice. Prasina ili mast na ovim povrsinama mogu da prouzrokuju umanjenu sposobnost ili potpuni gubitak sposobnosti kocenja.

14. Stavite sklop dobosa i glavcine na stranu.
Upozorenje: Posto se obloge kocnica habaju, stvara se prasina koja, sadrii azbest. Ako ne pazite, moze da vam ude pod kozu ili, sto je jos gore, u pluca. Nemojte da oduvate ovu prasinu. Najbolje bi bilo da nosite zastitnu masku ili respirator dok cistite kocioni mehanizam i dobose, a da prasinuc uklanite usisivacem za prasinu ili tecnim rastvaracem. Izbegavajte udisanje prasine!

15. Koristeci neku nezapaljivu tecnost za ciscenje koja se maze kupiti u prodavnicama auto-delova, operite lezajeve od masti, tako sto cete ih dobro trljati sve dok se sva mast ne rastvori.

16. Stavite lezaj na cistu povrsinu i pustite ga da se osusi na vazduhu.

64Kod lezaja proverite drzac kotrljajnih tela – kovez (1), unutrasnji prsten (2), spoljasni prsten (3), kao i da na lezajevima nemla ostecenja kao sto su pukotine (4), urezi (5) iii Ijustenje (6).

17. Proverite da Ii je lezaj izlizan, odnosno da Ii su se pojavile pukotine, urezi, ogrebotine iIi korozija (sto ne bi trebalo da se dogodi osim u posebnim uslovima), odnosno da Ii je okrnjen ili se ljuska. Ako nije u dobrom stanju, treba ga zamenitL Nove lezajeve treba podmazati pre montiranja.

18. Pod pretpostavkom da je vas lezaj u dobrom stanju, spremite se da ga podmazete. Za ovo ce vam biti potrebna posebna mast za lezajeve tockova koja se nabavlja u prodavnicama auto-delova. Stavite komadic masti na ruku i utrljajte je u lezaj. Premazite tankim slojem masti unutrasnjost glavcine i vreteno.

19. Stavite lezaj sa strane na cistu povrsinu i skinite unutrasnji lezaj. Ovo se radi na sledeci nacin:
A. Dok je unutrasnji deo dobosa kocnice okrenut nadole, udarite lako drzac kotrljajnih tela (kavez) cekicem, drvenim stapom ili mesinganim probijacem.

64 mala
Pritegnite navrtke za podesavanje na odgovarajuci obrtni moment, a zatim ih okrenite unazad za 1/6 do 1/4 obrtaja da biste ubacili rascepku
.

65
Na mnogim vozilima koja imaju kocnice sa automatskim podesavanjem bice potreban dugacak tanak odvijac (1) da bi se samopodesavajuca polugu (2) odmakla od zaustavnog kotura (3), dok se kasika za kocnice (4) koristi da bi se zaustavni kotur okremuo i podesila obloga (5).

B. Kada se lezaj dovoljno olabavi, skinite ga rucno, kao i njegov zaptivac

20. Ponovite postupak u pogledu ciscenja, provere i podmazivanja za unutrasnji lezaj kao sto je naznaceno za spoljasnji lezaj pod tackama 15 do 18.

21. Vratite podmazani unutrasnji lezaj nazad na svoje mesto

22. Nabavite nov zaptivac za unutrasnji lezaj u prodavnici auto-delova. Montirajte nov zaptivac i tapkajuci komadom drveta nanesite na njegovu unutrasnju stranu tanak sloj masti. Pazite da ga ne iskrivite dok ga montirate. Savijeni ili polomljeni zaptivac propustace mast.

23. Navucite sklop dobosa i glavcine na vreteno

24. Vratite na mesto spoljsanji lezaj, podlosku i navrtku za podesavanje polozaja.

25. Podesite lezaj tocka.
Napomena: Uvek se treba pridrzavati uputstva proizvodaca. Ako nemate odgovarajuce uputsrvo, pratite sledece osnovne postupke za podesavanje Iezajeva tockova.

A. Izmerite merilom unutrasnji precnik gIavcine na mestu spoljasnjeg lezaja. Ako je velicina unutrasnjeg precnika 45 mm iIi veca, pritegnite navrtku za podesavanje momentnim kljucem na 23 Nm dok okrecete tocak rukom.

B. Posto ste zategli navrtku za podesavanje na odgovarajuci obrtni momenat, okrenite navrtku unazad za 1/6 do 1/4 obrta da biste centrirali rascepku kroz odgovarajuci otvor u navitci i vretenu.
Napomena: Ako postoji sigurnosna navrtka, vratite je na svoje mesto i podesite je tako da otvor rascepke stoji tacna naspram otvora u vretenu.

Napomena: Ako je polozaj dobos-kocnice bio promenjen tokom podmazivanja, bice potrebno podesavanje kocnice. Ovo je opisano u „Sistem kocenja“

26. Namestite novu rascepku kroz navrtku za podesavanje ili kroz sigurnosnu navrtku i vreteno. Savite krajeve rascepke oko navrtke pomocu klesta.

27. Vratite zastitnu kapu kao i sklop tocka i pneumatika tako sto cete postupke iz tacaka 7-9 ponoviti obrnutim redom.
Napomena: Neki tipovi vozila opremljeni su opruznim amortizerom koji se nalazi u zastitnoj kapi. Pazite da krajevi rascepke ne dodju u dodir sa ovim amortizerom.

28. Ponovite postupak 8-27 da biste podmazali krajeve na drugom prednjem tocku.

29. Posto su lezajevi oba prednja tocka podmazani, spustite automobil tako sto cete ponoviti postupke 1-6 obrnutim redom

Disk-kocnice

Postupak za podmazivanje i proveru lezajeva prednjih tockova na vozilima sa disk-kocnicom u osnovi je isti kao i za dobos-kocnice. Jedini izuzetak je u tome da stega disk-kocnice mora da se skine pre nego sto se skine sklop disk-kocnice sa glavcine tocka.

Svaki proizvodjac ima razlicit sistem montiranja stege. Postupak se u sustini sastoji od pronalazenja i skidanja zavrtanja za pricvrscivanje stege i osovinica stege sa navojem koji pricvrscuju stegu za nosecu konstrukciju vozila. Tokom skidanja stege, obicno se ne preporucuje rastavljanje hidraulicnog kocionog cevovoda. Ako se to radi, bice potrebno ispustiti vazduh iz kocione instalacije. Pazite da stega ne visi na kocionom cevovodu, vec je poduprite komadom zice.

66Svaki proizvodac ima razlicit sistem montiranja stege, zbog toga treba pronaci i skinuti zavrtnje za pricvrscivanje stege i osovinica stega kako bi se dosio do lezajeva. Ovde su prikazani: (1) stega, (2) spoljasnja kociona plocica, (3) unutrasnja kociona plocica, (4) glavcina i disk, (5) prsten, (6) zavrtanj za pricvrscivanje stege. (7) zlavrtanj za pricvrscivanje stitnika, (8) stitnik, (9) radijalni zaptivac i (10) rukavac prednjeg tocka i vreteno.

Napomena: Kada montirate stegu posle podmazivanja lezajeva, obavezno upotrebite monentni kljuc za pritezanje zavrtnja. Zavrtnji za prievrscivanje stege pricvrscuju je direktno za rukavac prednjeg tocka i treba da budu pritegnuti odgovarajucim obrtnim momentom. Nepridrzavanje odgovarajucih uputstava u pogledu velicine obrtnog momenta za pritezanje stege, prouzrokovace ostecenje njenih sastavnih delova ako se zavrtnji suvise pritegnu ili ce stega biti labava ako su manje pritegnuti nego sto je predvidjeno.

Pritezanje lezajeva tockova na automobilima sa disk-kocnicama veoma je vazno. Ako ne postoji uputstva, koristite osnovna uputstva data u tacki 25. Svi ostali postupci za podmazivanje lezajeva prednjih tockova na disk-kocnicama isti su kao i za dobos-kocnice.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj auto

 

Napiši komentar