Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Podmazivanje šasije

Alat i materijal

• Dizalice, sigurnosna postolja iii platforme za vozilo
• Klinovi za tockove
• Pokretna lezaljka
• Rucna svetiljka
• Pum a za podmazivanje i elasticni dodaci
• Kljucevi
• Ozubljeni kljuc
• Krpe iii papirni salveti
• Mazalice – prave i pod uglom od 45° i 90°
• Mast za podmazivanje šasije
• Mazivo za zadnju osovinu
• Suvo mazivo (grafitna baza)

Raspitajte se kod nekog starijeg mehanicara o vremenu kada je za podmazivanje šasije ili
podmazivanje mašću bilo potrebno obuhvatiti na desetine mazalica i razlicitih vrsta maziva. On ce vam reci da su to bila „dobra stara vremena“ zato što vecina danasnjih automobila ima sarno par mazalica koje se podmazuju samo jedanput ili dvaput godisnje (zavisno od tipa automobila i uslova voznje).

Svrha podmazivanja mascu je sprecavanje skripe i kloparanja usled trenja metala o metal. U idealnom slucaju, podmazivanje je posao koji spada u odrzavanje, pa bi trebalo da se obavi pre nego sto se problemi pojave.

Poslednjih godina, proizvodaci automobila teze da smanje potrebu za odrzavanjem. Prema tome, vecina novih modela koristi delove vesanja „podmazane za sva vremena“ kojima nije potrebno periodicno podmazivanje. Da bi se izbegla potreba za mascu, ti delovi imaju sinterovane obloge impregnirane mazivom il od plastike sa malim koeficijentom trenja kao sto su teflon ili najlon. Kuglasti zglobovi su jedini delovi vesanja gde jos uvek postoje mazalice, ali su i oni danas sve cesce fabricki zaptiveni.

Na starijim tipovima vozila, kao sto je na primer „Ford“ iz sedamdesetih godina, delove vesanja je trebalo podmazivati pomocu fabricki ugradjenih cepova umesto mazalica. Pomocu kljuceva, cepovi se mogu lako skinuti i umesto njih montirati mazalice. Mazalice sa spojnicama pod uglom od 90° mogu da budu potrebne za lako podmazivanje izvesnih delova kao sto je gornje oscilujuce rame.

Ako vam nije dostupna dizalica koju koriste strucnjaci, kupite ili pozajmite dve platforme. To je najzgodniji i najbezbedniji oslonac za vas automobil kada podmazujete šasiju. Automobil mozete da podignete i na dva sigurnosna postolja. Osim toga, pokretna lezaljka ce vam omoguciti da se pomerate ispod automobila od jedne do druge mazalice.

Do nekih mazatica je tesko ili nemoguce doci bez elasticnih nastavaka pumpe za podmazivanje i/ili okretnog luka. Ako ih niste dobili zajedno s pumpom, kupite ih posebno.

Pre nego sto pocnete da podmazujete sasiju, utvrdite koliko mazalica ima vas automabil i gde se nalaze. Ova se moze uciniti tako sto cete pogledati u fabricki prirucnik za svoj automobil ili proverom uputstava za podmazivanje u servisnoj stanici u kojoj nekoga poznajete.

Napomena: stariji tipovi automobila imaju veliki broj mazalica na upravljackom mehanizmu, prednjem vesanju i pagonskom agregatu, dok noviji imaju sarno nekoliko. Mazalice na sasiji vaseg automobila padmazuju se na sledeti nacin:

1. Navezite automobil na platforme i blokirajte zadnje tockave klinovima. Ako nameravate da koristite sigurnostna postolja, predjite na sledeci korak.

2. Automatski menjac, ukoliko postoji, stavite u polozaj za parkiranje; rucni stavite u prvu brzinu. Aktivirajte i rucnu kocnicu. Ako niste to uradili, blokirajte zadnje tockove klinovima.

3. Podignite prednji deo automobila i oslonite ga cvrsto na dva postolja. Napomena: kada podmazujete kuglaste zglobove, prepurucljivo je skinuti teret sa noseceg zgloba tako sto cete podici prednje tockove od zemlje. Ovo omogucuje da mazivo u sasiji stigne do mesta gde inace ne bi moglo da prodre. Da biste odlucili kako da podignete automobil, pogledajte mesto gde je smestena zavojna opruga. Ako se nalazi iznad gornjeg oscilujuceg ramena ili ako je u pitanju Makfersonov tip prednjeg vesanja tockova, podignite ga ispod rama. Ako se opruga nalazi iznad donjeg oscilujuceg ramena, podignite ga ispod rama, a ako se nalazi iznad donjeg oscilujuceg ramena, podignite ga ispod donjeg oscilujuceg ramena.

58
Tipicne tacke za podmazivanjc na sasiji su oznacene strelicama. Medjutim, one ce zaIvisiti od tipa vozila, stoga proverite u prirucniku za podmazivanje koja mesta na vasem automobilu treba podmazati. Noviji tipovi vozila uopsteno imaju manji broj tacaka za podmazivanje.

59.1Ako je zavojna opruga iznad gornjcg oscilujuceg ramena (levo) ili ako vozilo ima vesanje prednjih tockova – tip Makferson sa zavojnom oprugom (desno), poduprire automobil ispod rama.

59.2Ako je zavojna opruga izmedju oscilujucih ramena (levo) ili ako vozilo ima modifikovani sistem vesanja (desno), poduprite automobil ispod donjeg oscilujuceg ramena.

 

4. Podvucite se ispod automobila sa pumpom za podmazivanje, rucnom svetiljkom i krpama ili papirnim salvetama.

5. Obrisite pesak i prijavstinu sa svake mlaznice

Napomena: novi modeli automobila sa duzim vremenskim razmacima izmedju servisiranja imaju plasticne cepove na mestima gde se inace nalaze mazalice. Ako se prvi put podmazuje takav model, bico potrebno da pamocu kljuca skinete ove cepove i da ih zamenite standardnim mazalicama. Mogu se nabaviti mazalice sa pravim vrhovirna ili sa vrhovima pod uglom od 45′ iIi 90′. Vrhovi pod uglom omogucavaju podmazivanje tesko dostupnih mesta na sasiji.

6. Stavite brizgalicu pumpe za podmazivanje preko svake mlaznice i pritisnite rucicu. Ako mast
strca oko vrha pumpe, znaci da mozda nije propisno pritisnuta. Skinite brizgalicu,  ocistite mazalicu i pokusajte ponovo. Ako i dalje imate teskoce, mozda je zapusena mlaznica. Skinite je kljucem i zamenite novom.
Pumpajte mast u kuglaste lezajeve i upravljacki mehanizam dok se zglobovi ne napune. Prestanite sa pumpanjem kada oblaga ako zgloba pacne da se nadima.

Napomena: kod nekih vozila kardanski zglobovi su zaptiveni i ne mogu da se podmazuju. Ako mlaznice postoje, ostavite prednji deo automobila naslonjen na postolja, podignite zadnji deo i upotrebite jos dva sigurnosna postolja da poduprete automobii. Zatim otpustite rucnu kocnicu i stavite menjac u neutralan polozaj. Okrecite pogonsko vratilo rukom da biste pronaslicmazalice i pumpajte mast sve dok ne pocne daccuri lz zgloba. Obrisite visak masti sa mazalice i povrsine lezajeva. Spustite zadnji deo automobila. Na vozilima sa prednjim pogonom, homokineticki zglobovi su iznutra zaptiveni zastitnorn oblogom. Zglobovima nije potrebno podmazivanje ukoliko se obloga ne menja – a i tada samo sa posebnom mascu za homokineticke zglobove.

7. Spustite automobil tako sto cete postupiti obrnutim redom nego kada ste ga dizali (od tacke 3
do 1).

60
Da biste izvrsili podmazivanje, postavite brizgalicu pumpe za podmazivanje na mazalicu i pritisnite rucicu (gore) na pumpi. Standardne mazalice (leva) se mogu namestiti ili skinuti rucno. Pomocu mazalice pod uglom (desno) mogu lakse da se podmazuju tesko dostupni delovi vozila.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj auto

 

Napiši komentar