Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Mehanizam za regulisanje gasa automobila

Alat i materijali:

• Sprej za ciscenje karburatora i čoka
• Povratna opruga za prazan hod
• Ključ
• Klesta
• Mazivo

Mehanizam za regulisanje gasa motora igra vaznu ulogu u celokupnom radu automobilskog motora jer predstavlja vezu izmedju vozaca i motora. Ovaj mehanizam je spojen sa karburatorom, a kabl („sajla za gas“) i poluga povezuju ga sa pedalom za gas. Pritiskom na pedalu za gas, pokrece se mehanizam koji otvara leptir karburatora. Ovaj postupak omogucava da veca kolicina vazduha i goriva udje u karburator cime se povecava brzina ili broj obrtaja motora.

Da bi rad motora bio efikasan i bezbedan, mehanizam za regulisanje gasa motora mora da radi pravilno, bez zastajanja ili zaglavljivanja. Znaci da je mehanizam neispravan su sledeci: a) motor se ne vraca na prazan hod kada se otpusti pedala za gas; b) rad motora na praznom hodu je nestabilan i c) motor ne dostize predvidjen broj obrtaja.

Ukoliko ste primetili neki od navedenih problema postupite prema sledecim uputstvima:

1. Skinite kuciste precistaca za vazduh prema uputstvima iz odeljka „Odrzavanje precistaca za vazduh“. Za ovaj posao mozda ce vam biti potreban kljuc.

2. Pronadite prikljucak kabla mehanizma za regulisanje („sajle“) gasa motora na karburatoru. Obicno se nalazi sa vozaceve strane na karburatoru.

3. Iskljucite kabl sa poluznog mehanizma na karburatoru. Kabl je obicno osiguran pomocu rascepke ili obujmice u obliku potkovice. Skinite klestima rascepku ili obujmicu

4. Posto ste iskljucili kabl, pomerajte poluzni mehanizam na karburatoru. On mora slobodno da se pokrece napred-nazad. Ako primetite da se zaglavljuje ili da se neravnomerno pokrece, poprskajte ga, a isto tako i posebnim sredstvom poprskajte unutrasnjost karburatora na mestu gde se nalazi osovina leptira. Ako ovo ne pomogne. treba popraviti karburator.

5. Dok je kabl iskljucen iz poluznog mehanizma na karburatoru (a zaglavljivanje otklonjeno), pokrenite pedalu za gas gore-dole. Ako primetite da se pedala zaglavljuje ili neravnomerno pokrece, proverite ispravnost kabla pocev od karburatora do protivpozarne pregrade prostora za motor. Proverite da se kabl nije suvise izuvijao ili zamrsio. Blagim pomeranjem kabla obicno se otklanjaju ostro savijena mesta na kablu. Nikada ne pokusavajte da ispravite kabl ako je zarnrsen. U tom slucaju potrebna je zamena.

6. Iz kabine vozila proverite rad pedale za gas i njen oslonac. Ponekad ce biti dovoljno da se sarno kapne malo maziva na okov pedale da bi se odstranilo zapinjanje.

7. Ponovo spojite kabl sa poluznim mehanizmom na karburatoru.

8. Zamolite nekoga da pritisne do kraja pedalu za gas, a vi proverite da li je leptir karburatora potpuno otvoren kada je pedala za gas pritisnuta. Podesite kljucem kabl (okretanjem navrtke za podesavanje u smeru kretanja kazaljki na satu ili prema potrebi u obrnutom smeru) kako bi se leptir potpuno otvorio.

200 Mehanizam za regulisanje gasa automobila
Tipican poluzni mehanizam gasa motora: (1) poluga pedale za gas, (2) drzac kabla („sajle“) za gas, (3) kabl za gas, (4) mehanizam za startovanje, (5) povratna opruga, (6) mehanizam leptira karburatora i (7) poluga mehanizma ta startovanje („sauh“).

9. Otpustite pedalu za gas tako da se vrati u polozaj na prazan hod. Ako se ne vrati glatko u prazan hod, zamenite oprugu za povratak u prazan hod. Ova opruga nalazi se izmedju karburatora i poluznog mehanizma za gas.

10. Vratite kuciste precistaca za vazduh na svoje mesto.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar