Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Održavanje uređaja za pokretanje hladnog motora

Alat i materijali:

• Ključ
• Odvijač
• Krpa
• Sprej za čišćenje karburatora i čoka
• Termostatska opruga

Svi automobili koriste uredjaj za pokretanje hladnog motora sa tzv. čokom, odnosno leptirom za vazduh, koji regulise kolicinu vazduha koja prolazi kroz grlo karburatora. Hladnom motoru potrebna je bogatija smesa goriva za pokretanje, nego motoru koji je dostigao radnu temperaturu. Bogatija smesa znati da se veca kolicina goriva propusta u karburator. Uredjaj sa čokom regulise protok vazduha pomocu leptira za vazduh koji se nalazi na vrhu karburatora.

196 Održavanje uređaja za pokretanje hladnog motora
Rad automatskog uredjaja za startovanje hladnog motora se reguise pomocu termostatske opruge (1) u kucistu (2). Opruga otvara leptir za vazduh kada motor dostigne radnu temperaturu.

Automatski uredjaj za pokretanje

Kad automatskog uredjaja za pokretanje „čoka“, glavni regulator predstavlja jedna zavojna opruga osetljiva na temperaturu (tj. termostatska). Ta opruga maze da bude smestena ili u usisnom vodu motora gde reaguje na temperaturu motora ili u karburatoru. Kada je usisni vod hladan, opruga ce se zategnuti i time pokrenuti poluzni mehanizam čoka koji zatvara leptir za vazduh sto smanjuje dovod vazduha i obezbedjuje bogatiju smesu. Kada se motor zagreje, opruga se odmotava i otvara leptir za vazduh usled cega se propusta vise vazduha te smesa postaje siromasnija gorivom.

Vakuumska membrana koja je takodje smestena na karburatoru automatski otvara leptir za vazduh cim motor startuje i time sprecava suvisno prigusivanje i stvaranje suvise bogate smese.

U vezi sa automatskim čokom javljaju se dva glavna problema. Leptir za vazduh moze da postane lepljiv ili je termostatskoj opruzi potrebno podesavanje ili zamena. Kao sto je vec objasnjeno, leptir za vazduh na vrhu karburatora konstruisan je tako da se zatvara kada je motor hladan, odnosno da se otvara kada je zagrejan.

Ako se ne zatvara kada je motor hladan, doci ce do problema sa startovanjem zato sto smesa nece biti dovoljno bogata. Ako se ne otvara dovoljno kada motor startuje, izduvni dim ce biti crn sto je znak da je smesa suvise bogata.

Automatski čok se proverava na sledeci nacin:

1. Ostavite automobil iskljucen dovoljno dugo da se motor putpuno ohladi, najbolje preko noci.

2. Otvorite poklopac motora i zamolite nekoga da umesto vas pritisne pedalu za gas. Trebalo bi da cujete kako se leptirasti ventil čoka zatvara. Ako se ne cuje skljocanje, pažljivo skinite navrtku sa poklopca kucista precistaca za vazduh osluskujti da Ii se leptirasti ventil zatvara. Ako se zatvori dok skidate navrtku, mozda nesto u kucistu precistaca za vazduh ometa rad ventila. Pronadjite sta je u pitanju i problem ce po svoj prilici biti resen.

3. Ako se leptir za vazduh ne zatvori, skinite kuciste precistaca za vazduh na osnovu objasnjenja u odeljku „Odrzavanje precistaca za vazduh“ i zamolite ponovo nekoga da pritisne pedalu za gas.

197 Održavanje uređaja za pokretanje hladnog motora
Vakuumska membrana automatskog uredjaja za startovanje hladnog motora (1) otvara leptir za vazduh (2) pomocu poluznog mehanizma (3) cim motor startuje kako bi se specilo suvisno prigusenje dotoka vazduha.

4. Skinite rukom poluzni mehanizam leptira za vazduh da vidite da Ii se negde ne zaglavljuje. Ovaj mehanizam moze da se zaprlja i postane lepljiv, te mu je stoga cesto potrebno ciscenje.

5. Ocistite poluzni mehanizam i ventil sprejom za ciscenje karburatora. Rukom proverite da li se svi delovi mehanizma slobodno pokrecu. Cistom krpom osusite sto je moguce bolje sve delove. Vlaga od sredstva za ciscenje skuplja prljavstinu, tako da delovi mehanizma brzo postaju lepljivi.

6. Ako se svi delovi mehanizma slobodno pokrecu, a leptir za vazduh se i dalje ne zatvara, moda je potrebno podesavanje ventila ili je termostatska zavojna opruga popustila ili se slomila. Imajte u vidu da je leptir za vazduh konstruisan tako da se ne zatvara kada je motor cak i malo zagrejan. Medjutim, cak i kada je motor zagrejan, jos uvek mozete da proverite da li se poluzni mehanizam slobodno pokrece.

Kao sto je vec objasnjeno, mnogi automobili imaju termostatsku oprugu smestenu u metalnom kucistu u podnozju karburatora. Opruga u ovom kucistu takodje moze da popusti. Kuciste i opruga uglavnom mogu da se zamene po umerenoj ceni. Mozete takodje da skinete poluzni mehanizam na spoju sa karburatorom i da ga pokrecete gore-dole. Trebalo bi da osetite napetost opruge. U suprotnom, opruga je verovatno slomljena i potrebna je zamena.

Odrzavanje automatski podesivog uredjaja za pokretanje hladnog motora

Neki automobili sa automatskim uredjajem za pokretanje hladnog motora jos uvek imaju podesivu termostatsku oprugu. Ovaj deo se nalazi u okrugloj kutiji pricvrscenoj za spoljnu stranu karburatora. Podesavanje cete izvrsiti na sledeci nacin:

198 Održavanje uređaja za pokretanje hladnog motora
Kod elektricnog uredjaja za startovanje hladnog motora, element za zagrevanje (1) se nalazi na unutrasnjoj strani poklopca (2). Prilikom startovanja on dobija napon iz akumulatora.

1. Proverite u prirucniku za servisiranje uputstvo za pravilno podesavanje uredjaja

2. Pomocu odvijaca olabavite ali ne skidajte zavrtnje koji ovaj deo drze na svom mestu

198 b Održavanje uređaja za pokretanje hladnog motora
Termostatska opruga se podesava take sto se olabave zavrtnji (1) na poklopcu (2), a poklopac se okrece sve dok se oznaka (3) ne podesi sa oznakom na kucistu (4).

3. Malo okrenite poklopac u smeru suprotnom kretanju kazaljki na satu da biste osetili napetost opruge. Ako je nema, opruga je mozda slomljena i potrebna je zamena. Ako osetite napetost, podesite uredjaj prema uputstvu tako sto cete dovesti u isti polozaj oznake na poklopcu.

4. Ponovo pritegnite zavrtnje i proverite da li uredjaj pravilno radi.

Uredjaj za pokretanje hladnog motora

Kod mnogih tipova automobila koristi se uredjaj za pokretanje hladnog motora na elektricni pogon. Elektricni uredjaj je tako konstruisan da otvara leptir za vazduh brze na temperaturama od oko 15C i visim. To treba da smanji zagadjenje od izduvnih gasova i doprinese ekonomicnoj potrosnji goriva.

U blizini karburatora nalazi se mali termostatski prekidac koji automatski radi. Kada je ukljucen, prekidac greje mali kalem tek toliko da se zagreje termostatska opruga uredjaja i da se leptir za vazduh otvori. Tada se prekidac iskljucuje i radi sarno prilikom startovanja hladnog motora.

Ako mislite da se elektricni uredjaj ne zagreva (poklopac kucista uredjaja nece biti topao ako ga dodirnete posle nekoliko minuta rada, proverite napon na elektricnom prikljucku poklopca pomocu kontrolne lampice ili voltmetra. Ako napon postoji, ali se grejni elemenat ne zagreva, znaci da je neispravan i treba ga zameniti. Ovaj elemenat je obicno deo poklopca uredjaja tako da se zamenjuje ceo sklop.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar