Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Turbo punjenje

Turbo punjenje postaje sve popularniji nacin za povecanje ucinka motora manjih kapaciteta bez stetnih posledica na potrosnju goriva. Turbo punjac nije nista drugo do kompresor koga pokrecu izduvni gasovi iz motora i koji, po potrebi ubacuje dodatnu kolicinu vazduha u motor. S obzirom da se vrsi ubacivanje dodatne kolicine vazduha u motor, motor malog kapaciteta funkcionise kao da ima vecu zapreminu. Zbog toga se turbo punjaci koriste da bi se povecala snaga i poboljsale radne karakteristike motora.

Dodatni pritisak koji stvara turbo punjac zavisi od broja obrtaja motora i otvora leptirastog ventila. Drugim recima, sto je veca kolicina vazduha koji prolazi kroz motor, to ce i dodatni pritisak biti visi. Turbo punjac se pokrece pomocu izduvnih gasova koji izlaze kroz izduvni vod odakle se odvode u kuciste turbine gde pokrecu turbinsko kolo. Turbinsko kolo, spojeno je preko osovine sa kolom kompresora na drugom kraju turbo punjaca, Ukoliko se turbinsko kolo brže pokrece, to ce se vise vazduha usisavati kroz kuciste kompresora u motor. Kada je leptirasti ventil potpuno otvoren, turbina moze da dostigne preko 150,000 obrtaja u minutu. Najvisi dodatni pritisak zavisi od velicine uredjaja, ali vecina fabricki montiranih turbo uredjaja razvija pritisak u rasponu od 2,5 do 6,5 bara.

Ovaj pritisak utice na snagu motora i ukoliko je visi, to je i snaga veca. Medjutim, motor moze da podnese samo odredjenu vrednost dodatnog pritiska jer povecanje pritiska u cilindru izaziva detonativno sagorevanje. Ova pojava nastaje kad smesa vazduha i goriva pocinje neravnomerno da sagoreva proizvodeci veci broj plamenih frontova u komori za sagorevanje umesto jednog koji mirno sagoreva. Kada se ovi plameni frontovi sudare, cuje se ostar zvuk ili fijukanje sto je znak da je doslo do detonativnog sagorevanja. Ove detonacije nalik na udarce cekicem mogu da izazovu pucanje klipova, klipnih prstenova i glava, kao i znatna ostecenja zaptivki cilindarske glave i klipnjace. Zbog toga detonativno sagorevanje treba izbegavati.

Da bi se ogranicio ukupni dodatni pritisak i da bi se snaga motora odrzala u predvidjenim granicama, u turbo punjac se ugradjuje regulacioni uredjaj, tzv. rasteretni ventil. Ovaj ventil se sastoji iz opruge na kojoj se nalazi poklopac povezan sa membranom koja je osetljiva na pritisak. Cim dodatni pritisak pocne da se priblizava maksimalnoj vrednosti, otvara se ventil i propusta izvesnu kolicinu izduvnih gasova koja obilazi turbinsko kolo, Ovo sprecava suvise brzo okretanje turbinskog kola i odrzava dodatni pritisak u predvidjenim granicama.

210 turbo punjenje
Turbo punjac je kompresor koji pokrecu izduvni gasovi. Zagrejani izduvni gasovi (1) se odvode kroz kuciste turbine (2) gde okrecu turbinsko kolo. Osovina spaja turbinsko kolo sa kompresorom (3) koji ubacuje vazduh u motor krozusisni vod (4).

211 turbo punjenje
Glavni delovi turbo punjača: (1) kuciste, (2) turbina koju pokrecu izduvni gasovi, (3) kolo kompresora, (4) mehanizam za regulisanje rada rasteretnog ventila i (5) membrana za reglllisanje rada rasteretnog ventila.

Detonativno sagorevanje moze da se kontrolise na nekoliko nacina. Kao prvo, stepen kompresije kod turbo motora je obicno 8:1 ili manji, i ako neki proizvodaci izradjuju motore sa stepenom kompresije koji iznosi cak 9:1. Vecina elektronskih sistema za upravljanje motorom koristi senzor na turbo motorima. Ovaj senzor reaguje na zvucne vibracije koje proizvodi detonacija. Signal se zatim salje kompjuteru koji regulise paljenje sve dok detonacije ne prestanu.

Mere predostroznosti kod turbo punjaca

Zbog velikog broja obrtaja pri kojima turbo punjaci rade, podmazivanje lezajeva turbine je od izuzetne vaznosti. Ulje koje se koristi za turbo motor treba da bude mazivo vrhunskog kvaliteta kakvo preporucuje proizvodac ili cak bolje. Takodje se preporucuje zamena ulja posle predjenih 5000 km, zato sto temperatura u kucistu turbo punjaca ponekad moze da premasi 150 „C. Na tako visokim temperaturama, ulje u motoru pocinje da oksidise i stvara naslage cadi koje stetno uticu na podmazivanje.

PriIikom promene ulja i precistaca, sistem treba ukljuciti pre startovanja tako sto se motor stavi u pogon oko 10-15 sekundi, a provodnik kalema uzemlji, odnosno skine se kabl za svecice. Ovo ce spreciti suvo startovanje sto inace moze da osteti lezajeve osovine turbo punjaca.

Sto se tice same voznje, nikada ne startujte turbo motor i ne opterecujte ga suvise pre nego sto se ulje zagreje. Kada iskljucujete motor, pustite ga da radi na praznom hodu najmanje 15 sekundi kako bi turbo punjac mogao da uspori.

Cim motor prestane da radi, pritisak ulja opadne. Ako se turbo punjac i dalje okrece velikom brzinom, lezajevi mogu brzo da ostanu bez ulja i da se ostete. Zbog toga, nikada ne dodajte motoru pun gas ako nameravate da ga iskljucite. Neki tipovi turbo punjaca imaju dodatno kolo za hladjenje vodom kako bi se produzio vek lezajeva.

Otkrivanje kvarova turbo punjaca

Postoje tri glavna problema sa kojima se mozete susresti kod motora sa turbo punjacem: buka, suvise visok i suvise nizak dodatni pritisak. Kada se cuju struganje i grebanje, znaci da su lezajevi istroseni ili osteceni i da u turbinsko kolo tare o kuciste. Ovo ce smanjiti broj obrtaja turbine i dodatni pritisak. Resenje je zamena turbo punjaca.

Suvise visok pritisak dovodi do detonativnog sagorevanja. Pod pretpostavkom da problem nije nastao usled preranog paljenja i/ili neispravnog senzora, najverovatniji uzrok je neispravan rasteretni ventil. Probusena membrana rasteretnog ventila, olabavljen ili zapusen cevovod rasteretnog ventila ili naslage rdje ili ugljenika u kucistu rasteretnog ventila mogu da sprece njegovo otvaranje. Najlaksi nacin da se  otkrije da li rasteretni ventil radi ispravno jeste da se jednostavno posmatra poluga dok neko dodaje motoru pun gas. Ako se ne pokrece, skinite rasteretni ventil i pokusajte rucno da pokrecete polugu da vidite kako radi. Membrana rasteretnog ventila se moze proveriti da ne propusta pomocu rucne vakuum-pumpe. Ako je membrana rasteretnog ventila defektna, treba je zameniti novom. Montiranje rasteretnog ventila koji se otvara na visem dodatnom pritisku moze da poveca snagu ali takodje moze da premasi sposobnost motora da podnese taj pritisak

Nedovoljan pritisak moze da bude prouzrokovan time sto regulacioni poklopac rasteretnog ventila ostaje otvoren ili se turbina sporo okrece. Pod ovim se podrazumeva turbo punjac ciji su lezajevi pohabani ili osteceni. u tolikoj meri da sprecavaju turbo punjac da postigne puni broj obrtaja ili da kolo turbo punjaca zapinje o kuciste. Sve sto ometa slobodno okretanje turbine smanjie pritisak i performanse motora. Da biste ovo proveriIi, skinite dovodni ili odvodni vod kompresora. Baterijskom lampom osvetlite kuciste i proverite da li ima znakova trenja ili ostecenja kola kompresora. Prljavstina i otpaci mogu ponekad da prodru u sistem i da ostete kolo. Ako sve izgleda ispravno, pokusajte da okrenete turbo punjac rukom. Treba da se okrece slobodno i ravnomemo. Ne bi trebalo da se pojavi zazar ako pokusate da gurnete tocak napred-nazad (predvidjene tolerancije su u rasponu od 0,025 do 0,075 mm).

Zamena turbo punjaca

Ako vam je turbo punjac ostecen, pohaban ili neispravan, mozete ga i sami zameniti. U osnovi, ovaj posao ukljucuje odvrtanje vijaka i skidanje starog turbo punjaca i montiranje novog. Obavezno upotrebite nove zaptivke i pritegnite sve vijke u skladu sa preporukama proizvodaca. Pazite da prljavstina, otpaci ili ostaci stare zaptivke ne upadnu u kanale turbo punjaca posto bi to moglo da osteti nov uredjaj. Ne zaboravite da ponovo dodate ulje.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Komentari:

  1. Idibegaj87
    april 29, 2015 at 3:20 pm

    Svaka cast za objasnjenje!!!

Napiši komentar