Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Ubrizgavanje dizel goriva

Populamost dizel motora u automobilskoj industriji raste i opada sa cenom i raspolozivoscu benzina. U poredjenju sa benzinskim, dizel motori imaju i preimucstva i nedostatke. Sto se tice prednosti, dizel motori imaju mnogo veci toplotni ucinak, sto znaci da mogu da predju mnogo veci broj kilometara sa odredjenom kolicinom goriva. Dizel motor moze da radi i sa mnogo siromasnijom smesom dok je koliciina izduvnih gasova (osim cadi i azotnog oksida) prilicno mala. Posto sistem za paljenje ne postoji, nije potrebna ni periodicna zamena svecica, niti celokupno odrzavanje sistema za paljenje.

S druge strane, dizel motori imaju i izvesne nedostatke sto ih u nekim slucajevima cini manje privlacnim od benzinskih motora. Zbog povecanog propustanja ulja izmedju cilindara i klipnih prstenova kod dizel motora, obicno se preporucuje cesca zamena ulja. Dizel motori mogu da budu bucni, a i da tesko startuju po hladnom vremenu. Sistem za ubrizgavanje dizel goriva je takodje podlozan zagadjenju vodom i prljavstinom, tako da je cisto ulje neophodno za ispravan rad motora.

Osnovna razlika izmedju dizel i benzinskog motora je u tome sto dizel motor koristi toplotu sabijanja da bi zapalio gorivo, dok benzinski motori koriste varnicu koju proizvode svecica i sistem za paljenje. Da bi ovo postigli, dizel motori imaju mnogo veci stepen kompresije, recimo od 16:1 do 22:1. Takvo sabijanje zagreva vazduh na temperaturu od preko 500°C sto je dovoljno da se gorivo zapali sarno od sebe kada se ubrizganje neposredno u komoru za sagorevanje.

207 ubrizgavanje dizel goriva
Tipican sistem sa ubrizgavanjem dizel goriva: gorivo se ispumpava iz rezervoara (1) pomocu elektricne pumpe (2), prolazi kroz precistac (3) i ulazi u pumpu za ubrizgavanje goriva (4). Ova pumpa regulise sagerevanje i broj obrtaja motom tako sto ubrizgava odredjenu kolicinu goriva kroz svaki ubrizgac (5) tacnim redosledom proko vodova za ubrizgavanje (6). Visak goriva vraca se nazad u rezervoar za gorivo kroz povratni vod (7).

Za razliku od sistema sa ubrizgavanjem benzina gde se gorivo ubrizgava u usisni vod ili u ulazne otvore cilindara, ubrizgac za dizel gorivo nalazi se na glavi cilindra odakle direktno rasprsuje gorivo u komoru za sagorevanje. Zbog visokog pritiska u cilindru, ubrizgac mora da radi pod veoma visokim pritiskom; 75-280 bara, zavisno od sistema i vrste ubrizgaca koji koristi.

Na dizel motoru nema leptirastog ventila. Vazduh ulazi u motor preko precistaca za vazduh i
direktno nastavlja put u usisni vod. Takodje nema ni karburatora i leptira za vazduh koji ogranicavaju protok vazduha, tako da nema ni vakuuma u usisnom vodu kod dizel motora. Isto tako, za razliku od benzinskog motora gde se broj obrtaja matora regulise otvaranjem i zatvaranjem leptira, kod dizel motora broj obrtaja regulise se iskljucivo odmeravanjem goriva pomocu pumpe za ubrizgavanje dizel goriva.

208 ubrizgavanje dizel goriva
Prazan hod se moze podesiti tako sto se polako okrene zavrtanj za podesavanje praznog hoda (1) na mehanizmu pumpe za ubrizgavanje dizel goriva (2).

Pumpa za ubrizgavanje dizel goriva je glavni deo ovog sistema. To je kompleksno i precizno konstruisan deo uredjaja. Pumpa preuzima dizel gorivo iz cevovoda za gorivo, podvrgava ga izuzetno visokom pritisku i salje odmerene kolicine goriva u ubrizgace u odredjenim impulsima. Poslata kolicina goriva odredjuje snagu kao i broj obrtaja motora.

Posto ne postoji sistem za paljenje, trenutak kada se gorivo ubrizgava u cilindar mora da bude tacno odreden da bi sagorevanje bilo pravilno. Pri radu motora sa povecanim brojem obrtaja na praznom hodu, recimo 1200 obrtaja u minutu, ubrizgavanje ce se kad vecine motora vrsiti na oko 4 do 8 stepeni pre gornje mrtve tacke. Ako se broj obrtaja radilice motora poveca, pumpa za ubrizgavanje goriva ce ovu razliku kompenzovati i ubrzati ubrizgavanje tako da ce gorivo imati dovoljno vremena da sagori.

Kada se dizel motor startuje, narocito po hladnom vremenu, toplota kompresije moze da bude nedovoljna da upali gorivo, te je stoga potreban pomocni sistem za zagrevanje. To je sistem grejaca. Svaki cilindar ima po jedno grejno telo sa navojem koje se zagreje do usijanja kada je pod naponom. Elektricna energija se dovodi do grejaca kada se ukljuci kontakt-kljuc sistema za paljenje, a grejaci ostaju pod naponom sve dok ih automat ne iskljuci za otprilike jedan minut posto motor startuje. To znaci da problemi sa startovanjem cesto nastaju zato sto je sistem grejaca neispravan ili zato sto je neki od grejaca pregoreo. Neispravni grejaci se mogu zameniti kao i svecice.· Njihova ispravnost se proverava merenjem elektricne otpornosti.

Posle startovanja, dizel motor ce nastaviti sa radom sve dok pumpa za ubrizgavanje goriva dobija gorivo. Jedini nacin da se pumpa iskljuci je da se prekine dovod goriva. Kada se iskljuci glavni prekidac (kontakt-kljuc), zatvara se solenoid na pumpi za ubrizgavanje goriva i na taj nacin blokira dalji dovod goriva. U nekim slucajevirna kada motor ne moze da startuje, uzrok moze da bude olabavljen provodnik na ovom solenoidu ili kvar na kolu koje ga snabdeva elektricnom enrgijom.

Sto se tice odrzavanja, od bitne vaznosti je cisto gorivo. Voda moze da prouzrokuje koroziju na spojevima pumpe za ubrizgavanje goriva sto dovodi do zaglavljivanja i prestanka rada pumpe. Prljavstina moze da izazove iste poteskoce, stoga je veoma vazno redovno proveravanje precistaca za gorivo i njegova zamena po potrebi. Objasnjenje  za odrzavanje precistaca za gorivo mozete naci u predhodnim clancima.

Sama pumpa za ubrizgavanje goriva predstavlja jedan precizan uredjaj koji ni pod kakvim okolnostima ne treba da pokusavate da rasklopite. Montiranje pumpe za ubrizgavanje goriva je veoma slozen poduhvat i zahteva posebno znanje i veoma skupu opremu. Ako vam pumpa otkaze. obratite se za pomoc strucnjaku. Pumpu mozete da zamenite i sami: ali je na nekim vozilima podesavanje prilicno komplikovano i potrebni su posebni instrumenti. Podesavanje se u osnovi sastoji u okretanju pumpe u lezistu (motor treba da je iskljucen) sve dok se ne dovede u polozaj u kome ce se ubrizgavanje goriva vrsiti pri tacno odredjenom broju stepeni pre gornje mrtve tacke. Na nekim tipovima vozila, postoji referentna oznaka za podesavanje pumpe. Pogledajte u fabricki prirucnik pre nego sto sami pokusate da je zamenite.

Sto se tice otkrivanja kvara kod sistema sa ubrizgavanjem dizel goriva, ubrizgaci mogu da se zapuse ili da propustaju. Zapusen ubrizgac nece biti u stanju da isporucuje gorivo u cilindar tako da ce gubitak snage biti ocigledan. Neispravan ubrizgac ponekad moze da se primeti ako se pazljivo opipa izduvni vod posle startovanja hladnog motora. Upozorenje: izduvni vodovi ce se veoma brzo zagrejati, stoga pazite da se ne opecete. Medjutim, cilindar kod koga dolazi do pogresnog paljenja nece proizvoditi toplotu tako da se izduvni vod tog cilindra nece brzo zagrejati

Ako ubrizgac propusta, gorivo ce da curi u cilindar, dok ce se slab ubrizgac otvoriti suvise brzo. U oba slucaja, sagorevanje nece biti ispravno, sto ce dovesti do povecane kolicine cadi u izduvnim gasovima, gubitka snage i vece potrosnje goriva. Ako pumpa za ubrizgavanje goriva, nije dobro podesena, motor ce biti previse bucan i primetice se veca koiicina cadi u izduvnim gasovirna.

Podesavanje brzine praznog hoda

Podesavanje brzine praznog hoda na vecini pumpi za ubrizgavanje dizel goriva moze se jednostavno izvrsiti okretanjem zavrtnja za podesavanje praznog hoda. Ovo podesavanje se vrsi na sledeci nacin:

1. Pronadjite zavrtanj za podesavanje praznog hoda. Tacno mesto na kome se nalazi naci cete u fabrickom prirucniku.
2. Spojite tahometar tako da registruje broj obrtaja radilice motora. Neki od ovih instrumenata koriste magnetski ili opticki davac ili rotacioni tocak za merenje broja obrtaja motora.
3. Ukljucite motor i pustite da dostigne normaInu radnu temperaturu, a zatim okrecite zavrtanj za podesavanje praznog hoda sve dok se ne dobije predvidjen broj obrtaja na praznom hodu.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar