Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Zamena električne pumpe za gorivo

Alat i materijali:

• Zastitne naocare
• Baterijska lampa
• Raseceni kljucevi
• Otvoreni kljucevi
• Rucna pumpa za pneumatike
• Manometar za pumpu za gorivo
• Noz ili strugac
• Voltmetar
• Dizalica i sigurnosna postolja
• Cevovod za gorivo
• Gumeno crevo
• Posuda – menzura ad 2 litra
• Krpe
• Pumpa za gorivo i zaptivka
• Sredstvo za zaptivanje
• Osigurac
• Hemikalije za ciscenje

Osnove o pumpama za gorivo, vizuelnoj proveri pumpe za gorivo, ispitivanja pritiska pumpe i čišćenju sistema za dovod pročitajte ovde. U nastavku će detaljnije biti objašnjeno ispitivanje i zamena električne pumpe za gorivo:

Mnogi tipavi evropskih vozila sa karburatorom i vecina americkih ili evropskih automobila sa sistemom za ubrizgavanje goriva koriste elektricnu pumpu za gorivo. Nasuprot mehanickoj pumpi za gorivo za ciji je rad neophodan i rad motora, elektricna pumpa za gorivo zapocinje sa radom istog trenutka kada se okrene kontakt kljuc. Stoga bi elektricna pumpa, u slucaju da bilo kakva prljavstina prodre u iglicasti ventil karburatora, mogla da poplavi motor gorivom ili cak da usisa celokupnu kolicinu goriva iz rezervoara, ako se glavni prekidac ostavi ukljucen neko vreme.

Na nekim tipovima automobila sa elektricnom pumpom za gorivo ova opasnost je otklonjena pomocu prekidaca koji iskljucuje pumpu za gorivo sve dok motor ne stvori dovoljan pritisak ulja. Medjutim, ako je vozilo snabdeveno takvim prekidacem, bice potrebno izvesno vreme da motor radi na praznom hodu da pritisak ulja dovoljno poraste, tako da za to vreme nece doci do strujanja goriva.

Ako imate automobil sa elektricnom pumpom za gorivo, a sumnjate da nije ispravna, ucinite sledece:

1. Proverite osigurac koji stiti elektricno kolo pumpe za gorivo. Vecina elektricnih pumpi ima ovakav osigurac. On je obicno smesten u kutiji sa osiguracima ispod instrument-table; tacno mesta naznaceno je u prirucniku za vas automobil. Vizuelna provera ce vam pokazati da li je osigurac pregoreo. Ako je pregoreo, zamenite ga novim iste jacine.

2. Pronadjite elektricnu pumpu za gorivo. Obicno se nalazi blizu rezervoara za gorivo. Pronadjite je prateci cevovod za gorivo od karburatora do rezervoara za gorivo. Na pumpi za gorivo naiazi se dovodni i odvodni prikljucak, kao i elektricni prikljucak.

3. Proverite prvo voltmetrom da li se pumpa za gorivo napaja elektricnom energijam. Posta ukljucite glavni prekidac, spojite provodnik za uzemljenje voltmetra (crna zica) za pogodnu masu na ramu automobila. Dodirnite pozitivnim provodnikom voltmetra (crvena zica) elektricni prikljucak na elektricnoj pumpi za gorivo. Trebalo bi da ocitate napon od 12 volti na voltmetru.

4. Ako dobijete ovaj napon, a pumpa ne radi, zamenite je. Ako ne dobijete tacan napon, kvar se nalazi negde izmedju elektricnog prikljucka pumpe za gorivo i glavnog prekidaca. U tom slucaju bi mozda najbolje bilo da se obratite strucnjaku.

5. Iskljucite glavni prekidac.

Ako zakljucite da je elektricnu pumpu za gorivo potrebno zameniti, nabavite novu koja ce odgovarati vasem automobilu, odnosno zadovlIjavati minimalne zahteve u pogledu pritiska i kapaciteta. Ako vam u vezi s tim nesto nije jasno, posavetujte se sa prodavcem u radnji auto-delova.

Zamena električne pumpe za gorivo

Elektricna pumpa za gorivo zamenjuje se na sledeci nacin:

1. Ukoliko se pumpa nalazi ispod automobila, blokirajte prednje tockove, podignite zadnji deo automobila i poduprite ga sigurnosnim postoljima. Na automobilima sa prednjim pogonom, stavite menjac u brzinu ili u polozaj za parkiranje.

2. Izvucite iz akumulatora prikljucak za uzemljenje.

3. Kljucem odgovarajuce velicine izvucite elektriene prikljucke iz elektricne pumpe za gorivo. Obelezite provodnike da biste ih lakse povezali sa novom pumpom.

187 Zamena električne pumpe za gorivo
1) dovod goriva, (2) odvod u karburator, (3) pumpa za gorivo, (4) zaptivka, (5) odstojnik, (6) zaptivka odstojnika i (7) vijak za pricvrscivanje

4. Izvucite cevovod za gorivo prema objasnjenju datom za mehanicke pumpe za gorivo. Mozete da ih obelezite da biste ih lakse spojili sa novorn purnporn.

5. Kljucern odgovarajuce velicine skinite vijke za pricvrscivanje purnpe za gorivo. lrna ih dva do cetiri u zavisnosti od tipa pumpe.

6. Uporedite novu elektricnu purnpu za gorivo sa starorn. Ako je potrebno, upotrebite prikljucak za cevovod za gorivo sa stare pumpe za novu.

7. Montirajte novu pumpu pricvrstite kljucem vijke.

8. Ponovo spojite cevi za dovod goriva

9. Ponovo povezite elektricne prikljucke.

10. Spojite prikljucak za uzernljenje sa akurnulatorom.

188 Zamena električne pumpe za gorivo
Tlpieni delovi elektricne pumpe za gorivo: (1) precistac, (2) pumpa, (3) odvodna cev, (4) kontrolnik, (5) plovak kontrolnika. (6) nepovratni ventil, (7) prikljucak i (8) prikljucak za uzemljenje.

11. Ukljucite motor i proverite da li gorivo curi. Popravite ako treba.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar