Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Zamena filtera sa navojem

Alat i materijali:

• Klesta ili odvijac
• Otvoreni kljucevi
• Raseceni i cevasti kljucevi
• Precistac za gorivo
• Crevo za dovod goriva
• Krpe

Osnovne stvari vezane za prečistač goriva i zamenu prečistača za gorivo možete pročitati ovde. U nastavku će biti opisana Zamena filtera sa navojem.

Kod vozi!a tipa „Ford“ obicno se koristi precistac koji se montira direktno na karburator na kraju cevovoda za gorivo. Benzin ulazi u precistac iz cevovoda za gorivo koji dolazi iz pumpe za gorivo. Obicno se na kraju voda nalazi malo gumeno crevo koje ga spaja sa precistacem za gorivo. Crevo je na krajevima obicno pricvrsceno obujmicama. Takav precistac se zamenjuje na sledeci način:

1. Pre nego sto skinete stari precistac za gorivo, nabavite odgovarajuci u prodavnici auto-delova.

2. Pronadjite pretistac za gorivo. On je okrugao i lici na posudu precnika od oko 2-3 cm.

177 Zamena filtera sa navojem
Kompanija „Ford“ obicno koristi precistac koji se uvrce direktno na karburator na kraju cevi za dovod goriva.

3. Stavite cistu krpu izmedju creva koje spaja precistac za gorivo i cevovoda za gorivo da biste sprecili potencijalnu opasnost od pozara (krpa ce apsorbovati benzin koji moze da iscuri tokom skidanja precistaca za gorivo). Skinite crevo sa kraja precistaca tako sto cete skinuti obujmicu. U zavisnosti od vrste obujmice upotrebite klesta ili odvijac. Posto skinete obujmicu, izvucite creva sa precistaca.

4. Skinite precistac za gorivo s karburatora. Ovo se radi taka sto se precistac odvrne u smeru suprotnom kretanju kazaljki na satu. Za to cete mozda morati da upotrebite kljuc. Bacite ceo precistac za gorivo.

5. Namestite nov precistac za gorivo. Ovo se radi tako sto se precistac uvrti rucno na karburator (u smeru kretanja kazaljki na satu). Koristite kljuc sarno da biste malo pritegnuli precistac.

6. Ponovo namestite crevo za dovod goriva koje se nalazi na kraju cevovoda za gorivo tako sto cete ga navuci na kraj precistaca za gorivo. Zategnite obujmicu. Uklonite krpom sve tragove benzina koji se slucajno prosuo iz cevovoda, a zatim sklonite krpu na sigurno mesto.

7. Ukljucite motor i proverite da li gorivo curi.

Ako je potrebno, zaustavite curenje tako sto cete pritegnuti precistac ili obujmicu na crevu.

8. Vratite kuciste precistaca za gorivo na mesta.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar