Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Zamena karburatora

Alat i materijali:

• Okasti, otvoreni i rasečeni ključevi
• Klesta
• Mali čekic
• Mali nož ili strugač
• Karburatar
• Krpe

Karburatar je deo vozila koji se mozda najslabije poznaje. Njemu se cesto pripisuju problemi koje je u stvari prouzrokovao neki drugi sistem u motoru. Grub prazan hod, oklevanje tokom ubrzavanja, veliki utrosak goriva po kilometru ili nedovoljna snaga mogu da budu simptomi kvara karburatora, ali cesto poticu iz sistema za paljenje. Jednostavno podesavanje karburatora ilii cistenje karbufatora mogu da povrate motor u dobra radno stanje.

Drugim recima, karburatori se cesto neposredno zamenjuju. Dobar mehanicar ce proveriti sve ostale mogucnosti pre nego sto zameni ili remontuje karburator.

Ako ste utvrdili da je vasem karburatoru potreban remont ili zamena, njegovo skidanje sa motora nije toliko tesko da ga ne moze obaviti vecina mehanicara-amatera. Medjutim, ne zaboravite da svaki proizvodac automobila ima posebnu konstrukciju karburatora, tako da se postupci oko skidanja i zamene razlikuju. Medjutim, uputstva data ovde odnose se na vecinu karburatora.

Garniture alata za remont karburatora uglavnom kostaju manje od fabricki remontovanog karburatora, te se na tom poslu moze prilicno ustedeti. Detaljna uputstva prilozena su uz alat za popravku. Medjutim, proizvodaci automobila cesto vrse manje ispravke na modelima ili zamenjuju karburatore. Stoga nije uvek lako pronaci pravi alat tako da se cesto mnogim mehanicarima-amaterima desava da otkriju da imaju pogresnu garnituru alata tek kad skinu karburator. Karburatori na najnovijim tipovima automobila postali su komplikovaniji zbog strogih propisa o izduvnim gasovima, tako da ce za njihovu popravku biti potrebno vise vremena i strpljenja. Pre nego sto se odlucite za remont ili zamenu, posavetujte se sa prodavcem auto-delova.
Napomena: Mnoge nove tipove karburatora sa kompjuterizovanom povratnom spregom veoma je tesko dobro remontovati. Ponekad su potrebni posebni instrumenti i alat za podesavanje, tako da sa njima cak i profesionalni mehanicari mogu da imaju problema.

Kada kupujete garnituru alata, najbolje je da zapisete serijski broj karburatora koji se obicno nalazi u blizini imena proizvodaca i da ga ponesete u prodavnicu auto-delova.

Karburator se zamenjuje na sledeci nacin:

1. Podignite poklopac motora i izvucite kuciste precistaca za vazduh prema uputstvima iz „Odrzavanje precistaca za vazduh„.. Za ovaj posao ce vam mozda biti potreban kljuc.

2. Skinite cevovod za gorivo sa karburatora. To je vod izmedju pumpe za gorivo i karburatora. Ovaj posao obavite pomocu dva kljuca da ne biste ostetili prikljucke cevovoda za gorivo. Rasecenim kljucem popustite prikljucak na kraju cevovoda za gorivo.
Napomena: Raseceni kljuc izgleda kao okasti kod koga je jedan deo rasecen tako da kljuc moze da se namesti oko cevi, a zatim pomeri u polozaj tako da prikljucak moze da se olabavi ili pritegne. Ako se i veci prikljucak na karburatoru okrece, pridrzite ga pomocu otvorenog kljuca. Ovo je potrebno da ne biste ostetili cevovod za gorivo kada ga skidate.

3. Skinite sve ostale crevne prikljucke. Obelezite ih tako da biste ih kasnije lakse spojili.
Napornena: Ukoliko postoje provodnici i za delove kao sto su prekidac za menjac, senzor polozaja leptira, prekidac za prazan hod, prekidac praznog hoda za klima-uredjaj ili solenoid, prillkom skidanja ih obelezite da ne biste pogresili kada ih budete ponovo vracali na mesto.

4. Klestima skinite kabl mehanizma za regulisanje gasa motora sa karburatora. Obicno je pricvrscen pomocu rascepke ili obujmice u obliku potkovice.

5. Klestima skinite kabl uredjaja za pokretanje hladnog motora sa karburatora koji je takodje pricvrscen obujmicom ili rascepkom. Pazite da ne zaboravite polozaj poluge uredjaja. Ova poluga moze ponekad da ima vise otvora za pricvrscivanje.

6. Skinite navrtke za pricvrscivanje karburatora tako sto cete ih kljucem odgovarajuce velicine okrenuti u smeru suprotnom kretanju kazaljki na sati. Ove navrtke nalaze se u podnozju karburatora i pricvrscuju ga za goIe vijke na usisnom vodu motora. Zavisno od tipa karburatora, postoje dve ili cetiri navrtke za pricvrscivanje.

7. Posto ste skinuli navrtke za pricvrscivanje, podignite karburator navise i izvadite ga iz prostora za motor.
Napomena: Izmedju karburatora i usisnog voda nalazi se zaptivka. Ponekad ova zaptivkao otezava skidanje karburatora. U tom slucaju, blago lupkajte malim cekicem oko podnozja karburatora da biste ga olabavili.

8. Kada skinete karburator, proverite da li postoji jedna ili vise zaptivki ili metalnih plocica izmedju karburatora i usisnog voda. To zapamtite zbog ponovnog montiranja.

9. Stavite cistu krpu u otvor usisnog voda i po potrebi izgrebite sa povrsine za pricvrscivanje karburatora ostatke stare zaptivke. Pazite da vam ostaci slucajno ne upadnu u usisni vod .

10. Posto ste ocistili povrsinu za montiranje, izvucite krpu iz usisnog voda i stavite novu zaptivku za karburator koja se dobija zajedno sa karburatorom. Vratite na mesto sve zaptivke ili plocice koje ste skinuli prema uputstvu iz tacke 8.
Napomena: Uvek treba koristiti novu zaptivku kod montiranja novog karburatora da bi se obezbedilo dobra zaptivanje. Takodje se preporucuje tanak premaz sredstva za zaptivanje na obe strane zaptivke da bi se ostvario hermeticki spoj. Ne treba koristiti silikonska sredstva za premazivanje zaptivki karburatora niti silikonske zaptivke posto silikon nije otporan na benzin.

11. Poslavite nov karburator na povrsinu za montiranje. Navrtke za pricvrscivanje karburatora postavite na mesto, ali nemojte da ih pritezeti.

12. Pre nego sto pricvrstite karburator, spojite sa njim cevovod za gorivo. Pritegnite prikljucak cevovoda za gorivo pomocu dva kljuca kao sto je opisano u tacki 2.

13. Pritegnite navrtke za pricvrscivanje karburatora pomocu kljuca odgovarajuce velicine. Pazite da ih suvise ne pritegnete. Obavite pritezanje dijagonalno kako bi karburator bio podjednako pritegnut. U suprotnom biste mogli da slomite prirubnicu za montiranje karburatora. Da biste osigurali karburator, dobro priljubite navrtke

202 Zamena karburatora
Dodaci na karburatoru: (1) kuciste precistaca za vazduh, (2) zaptivka, (3) navrtke za pricvriscivanje, (4) karburator, (5) zaptivka karburatora i (6) goli vijci za montiranje

14. Ponovo spojite kabl mehanizma za regulisanje gasa motora sa karburatorom.

15. Ponovo spojite kabl uredjaja za pokretanje hladnog motora sa karburatorom.

16. Ponovo spojite sve crevne prikljucke i provodnike sa karburatorom.

17. Ukljucite motor i proverite da gorivo slucajno ne curi. U slucaju da curi, pronadjite mesto koje propusta i popravite ga.

18. Podesite prazan hod karburatora, kao i smesu vazduha i goriva na nacin opisan u „Podesavanja karburatora„.

19. Vratite kuciste precistaca za vazduh na mesto.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar