Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Zamena linijskog prečistača za gorivo

Alat i materijali:

• Klesta ili odvijac
• Otvoreni kljucevi
• Raseceni i cevasti kljucevi
• Precistac za gorivo
• Crevo za dovod goriva
• Krpe

Osnovne stvari vezane za prečistač goriva i zamenu prečistača za gorivo možete pročitati ovde. U nastavku će biti opisana Zamena linijskog prečistača za gorivo.

Mnogi tipovi vozila koriste linijski precistac. To je precistac sa posudom koji se ceo skida. Na krajevirna precistaca nalaze se gumena creva tako da cete morati da olabavite obujmice sa oprugom ili sa zavrtnjem pre nego sto ga skinete. Takvi precistaci za gorivo zamenjuju se na sledeci nacin:

1. Kupite odgovarajuci precistac za gorivo u prodavnici auto-delova.

2. Pronadite precistac. Nalazi se na cevovodu za gorivo izmedju pumpe za gorivo i karburatora.

3. Olabavite crevne obujmice na krajevima precistaca za gorivo pomocu klesta ili odvijaca u zavisnosti od vrste obujmice.

4. Skinite precistac za gorivo tako sto cete izvuci gurneno crevo sa oba kraja kucista precistaca. Pazite na pravac strujanja goriva naznacen na precistacu.

5. Pregledajte da li na gumenim crevima ima znakova propustanja goriva, naprslina i drugih promena. Po potrebi ih zamenite (vecina precistaca prodaje se zajedno sa novim crevima i obujmicama).

6. Montirajte nov precistac za gorivo. Pazite na pravac strujanja goriva naznacen na kucistu prečistača. Namestite ga u odgovarajuci polozaj. Stavite creva na dovodni i odvodni otvor kucista precistaca. Zategnite crevne obujmice da sprecite propustanje goriva.

176 Zamena linijskog prečistača za gorivo
(1) cevovod iz rezervoara za gorivo, (2) mehanička pumpa za gorivo, (3) cev za dovod goriva, (4) linijski prečistač i (5) karburator.
Linijski prečistač se vrlo često nalazi između pumpe za gorivo i karubaratora. Kada nameštate novi prečistač, pazite na strelicu na prečistaču koja pokazuje pravac strujanja goriva.

7. Ukljucite motor i proverite da gorivo ne curi na spojevima. Po potrebi pritegnite obujmice.

8. Vratite kuciste precistata za vazduh na svoje mesto.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar