Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Zamena mehaničke pumpe za gorivo

Alat i materijali:

• Zastitne naocare
• Baterijska lampa
• Raseceni kljucevi
• Otvoreni kljucevi
• Rucna pumpa za pneumatike
• Manometar za pumpu za gorivo
• Noz ili strugac
• Voltmetar
• Dizalica i sigurnosna postolja
• Cevovod za gorivo
• Gumeno crevo
• Posuda – menzura ad 2 litra
• Krpe
• Pumpa za gorivo i zaptivka
• Sredstvo za zaptivanje
• Osigurac
• Hemikalije za ciscenje

Osnove o pumpama za gorivo, vizuelnoj proveri pumpe za gorivo, ispitivanja pritiska pumpe i čišćenju sistema za dovod pročitajte ovde. U nastavku će detaljnije biti objašnjeno ispitivanje i zamena mehaničke pumpe za gorivo:

Mehanicka pumpa za gorivo moze se naci na vecini motora sa karburatorom. Obicno je smestena na bloku motora u blizini prednjeg dela motora. Ako ne znate kako da pronadjete pumpu za gorivo, jednostavno pratite cevovod za gorivo koji vodi od karburatora do pumpe za gorivo.

Mehanicka pumpa za gorivo naziva se jos i membranska pumpa, zato sto je u njoj smostena membrana koja se aktivira pomocu bregaste osovine motora. Kako se tokom rada motora bregasta osovina okrece, osovina ili aktivirajuca poluga u pumpi pokrece se gore-dole ili napred-nazad zavisno od polozaja pumpe za gorivo na motoru. Usled ovoga, membrana se pomera napred-nazad, usisava gorivo iz rezervoara za gorivo kroz cevovod i salje ga u karburator.

Stari tipovi pumpi za gorivo mogli su da se demontiraju i montiraju. Danas to vise nije slucaj, te se pumpa za gorivo, ako otkaze, mora zameniti.

Zadatak pumpe za gorivo je da salje u karburator gorivo pod pritiskom. Ukoliko ne moze to da postigne, mora da se zameni.

Medjutim, na rad pumpe za gorivo uticu i drugi cinioci. Propustanje vazduha ili goriva cini da pumpa ne funkcionise kako treba. Pre nego sto se zapocne sa ispitivanjem pumpe treba izvrsiti vizuelnu proveru celokupnog sistema za dovod goriva (Uputstvo procitajte ovde). Isto taka, ako sumnjate da dovod goriva u karboratoru nije zadovoljavajuci, proverite da precistac za gorivo nije zapusen. U  „Zamena precistaca za gorivo“ data su uputstva kako da izvrsite potrebnu popravku ili zamenu pre nego sto pocnete sa ispitivanjem pumpe za gorivo.
Upozorenje: Postoji potencijalna opasnost od pozara kad god se iskljuce cevi za dovod goriva. Izbegavajte otvoren plamen kao i rad u zatvorenoj prostoriji bez ventilacije.

182 Ispitivanje i zamena pumpe za gorivo
Ovaj crtež tipicne mehanicke pumpe za gorivo (1) prikazuje dovod za gorivo (2) odvod do karburatora (3) i aktivirajucu polugu (4).

Ispitivanje protoka

Ovo ispitivanje treba da utvrdi da li je pumpa za gorivo sposobna da u svakom trenutku isporuci odgovarajucu kolicinu goriva u karburator. Kapacitet pumpe se ispituje na sledeci nacin:

1. Skinite kuciste precistaca za vazduh na osnovu uputstava iz „Odrzavanje precistaca za vazduh“.

2. Odgovarajucim kljucem skinite cev za dovod goriva sa karburatora. Na nekim tipovima karburatora moracete drugim kljucem da pridrzite navrtku kucista precistaca da se ne bi olabavila.

3. Skinite sekundarni visokonaponski vod indukcionog kalema sa sredisnjeg dela poklopca razvodnika paljenja i uzemljite ga tako sto cete ga pomocu produznog kabla spojiti sa metalnim delom motora. Kod nekih tipova razvodnika paljenja potrebno je iskljuciti kabl za svecicu sa poklopca razvodnika paljenja. Upozorenje: nikada ne spajajte kabl sa karburatorom ili neizolavani vijak precistaca za vazduh. Time ne samo sto ne biste izvrsili bezbedno uzemljenje, vec biste mogli da izazovete i varnicenje.

4. Spojite gumeno crevo odgovarajuce duzine i precnika sa krajem skinute cevi za dovod goriva.

184 Zamena mehaničke pumpe za gorivo
Pomocu rasecenog kljuca (1), iskljucite cevovod za gorivo (2) sa karburatora (3). Mozda ce biti potrebno da navrtku precistaca (4) drzite drugim kljucem kako se ne bi olabavila.

5. Stavite drugi kraj gumenog creva u odgovarajucu posudu od oko 2 litra sa podeocima (menzuru).

6. Pustite motor da radi tacno 15 sekundi pustajuci za to vreme gorivo da istice u posudu.

7. Izmerite kolicinu goriva u posudi i pomnozite je sa 4. Iznos ce pokazati kolicinu goriva koju pumpa moze da isporucu za 1 minut.

8. Proverite u prirucniku za vas automobil predvidjeni protok pumpe za gorivo i uparodite dobijeni rezultat. Ako se kapacitet nalazi u granicama predvidjenim u specifikaciji, ponovo prikljucite sekundarni visokonaponski kabl indukcionog kalema i predjite na ispitivanje pritiska pumpe za gorivo. Ako kapacitet nije u skladu sa specifikacijama, uradite sledece:

A. Kljucem odgovarajuce velicine ponovo spojite cevovod za gorivo sa karburatorom.
B. Iskljucite cevovod za gorivo sa pumpe za gorivo koji vodi ka rezervoaru za gorivo.
C. Spojite jedan kraj gumenog creva sa slobodnim prikljuckom na pumpi za gorivo.
D. Stavite drugi kraj gumenog creva u posudu sa benzinom zapremine od oko 2 litra.
E. Ponovite ispitivanje kapaciteta prema postupcima datim u tackama 6-8. Ako usisana kolicina goriva iz posude odgovara navedenoj kolicini u prirucniku za odrzavanje, znaci da je mozda cevovod izmedju rezervoara za gorivo i pumpe zapusen.

9. Ako sumnjate da je cevovod za gorivo zapusen, obavite sledece ispitivanje:

A. Kljucem odgovarajuce velicine skinite cevovod za gorivo sa rezervoara za gorivo tako da
bude otvoren na oba kraja.
B. Produvajte cevovod vazduhom. Ubacujte vazduh u vod u pravcu suprotnom od normalnog pravca strujanja goriva. Za ovo moze da se upotrebi rucna pumpa za pneumatike.
Upozorenje: Produvavanje voda duvanjem iz usta nije preporucljivo s obzirom da je benzin otrovan.
C. Ponovo spojite cevovod za gorivo na oba kraja i ponovite ispitivanje kapaciteta prema postupcima opisanim u tackama 2-8. Ako kapacitet i dalje ne odgovara vrednosti iz prirucnika, pumpu za gorivo treba zameniti. Medjutim, ako je kapacitet u skladu sa preporucenom vrednoscu, prikljucite ponovo kabl na razvodniku paljenja i predjite na ispitivanje pritiska.

184 a Ispitivanje protoka
Merenjem zapremine se utvrdjuje da li pumpa za gorivo moze da isporuci odgovarajucu kolicinu goriva karburatoru. Spojite gumeno creva (1) sa cevovodom za gorivo, a drugi kraj creva (2) spustite u posudu sa podeocima (menzuru) (3). Ukljucite motor da radi 15 sekundi, pomnozite kolicinu isteklog goriva sa cetiri i uporedite rezultat sa protokom goriva u minutu koji je dat u prirucniku za vas automobil.

Zamena mehaničke pumpe za gorivo

Ako morate da zamenite pumpu za gorivo, kupite u prodavnici auto-delova novu ili remontovanu pumpu koja odgovara vasem automobilu.

Pumpa za gorivo zamenjuje se na sledeci nacin:

1. Skinite cevovod za gorivo sa pumpe za gorivo. Da ga ne biste ostetili, upotrebite dva kljuca od kojih cete jednim pridrzavati prikljucak na pumpi za gorivo (da se ne bi okretao) dok popustate navrtke na cevovodu za gorivo.

2. Kljucem odgovarajuce velicine, skinite vijke koji pricvrscuju pumpu za gorivo za blok motora.

3. Skinite purnpu za gorivo.
Napomena: Kod nekih tipova motora, pumpa za gorivo se aktivira pomocu poluge koja vodi do bregaste osovine motora. Pazljivo skidajte pumpu za gorivo da poluga ne bi ispala iz motora. Ako se to ipak dogodi, obrisite je cistom krpom i vratite je na svoje mesta.

4. Gurnite cistu krpu u otvor u motoru u kome se nalazila pumpa i ostruzite ostatak zaptivke oko prirubnice za montiranje pumpe za gorivo. Krpa ce spreciti da komadici stare zaptivke upadnu u motor. Ne zaboravite da izvucete krpu kada zavrsite ciscenje povrsine za montiranje.

5. Uporedite staru i novu pumpu za gorivo. Mozda cete morati da montirate prikljucke cevovoda za gorivo sa stare pumpe na novu. U tom slucaju, kljucem odvrnite stare prikljucke i montirajte ih na novu pumpu. Proverite da Ii su prikIjuci okrenuti u istom pravcu u kojem su bili na staroj pumpi za gorivo. Ovo ce vam olaksati ponovno spajanje cevi za dovod goriva.

6. Nanesite sredstvo za zaptivanje sa obe strane nove zaptivke koja se dobija zajedno sa novom pumpom za gorivo i namestite zaptivku na odgovarajuce mesto na povrsini gde se montira pumpa za gorivo.

7. Postavite novu pumpu za gorivo na odgovarajuce mesto na motoru.
Napomena: Ako se pumpa za gorivo aktivira pomocu poluge, proverite da li je poluga na svom mestu i da li je propisno smestena u pumpi za gorivo. Mozda ce biti potrebno da klestima drzite polugu dok postavIjate pumpu za gorivo.

8. Ponovo montirajte vijke za pricvrscivanje pumpe za goriva i pritegnite ih dobro kljucem.

9. Ponovo spojite cevovod za gorivo sa pumpom za gorivo. Pritegnite navrtke cevovoda pomocu dva kljuca kako je opisano u tacki 1.

10. Ukljucite motor i proverite da li gorivo curi. U slucaju da curi, pritegnite spojeve.

11. Montirajte kuciste precistaca za vazduh.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar