Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Zamena prečistača kod sistema za ubrizgavanje goriva

Alat i materijali:

• Klesta ili odvijac
• Otvoreni kljucevi
• Raseceni i cevasti kljucevi
• Precistac za gorivo
• Crevo za dovod goriva
• Krpe

Osnovne stvari vezane za prečistač goriva i zamenu prečistača za gorivo možete pročitati ovde. U nastavku će biti opisana Zamena prečistača kod sistema za ubrizgavanje goriva.

Na vozilima sa ubrizgavanjem goriva, linijski precistac ili precistac koji se navrce obicno se nalaze ispod automobila u blizini rezervoara za gorivo. Tacna mesta bice naznaceno u prirucniku za vas automobil.

Upozorenje: Sistemi za ubrizgavanje goriva najcesce su pod visokim pritiskom. Ne pokusavajte da odvrcete ili skidate precistac sve dok se pritisak u cevovodu za gorivo i precistacu ne smanji. Da biste smanjili pritisak, postupite prema fabrickim ili ovde datim uputstvima. Najjednostavniji nacin je da automobil ostavite da se preko noci „odmori“. Pritisak u sistemu se tokom vremena smanjuje, tako da ce se nekoliko sati posto ste iskljuci!i motor unutrasnji pritisak dovoljno smanjiti da precistac moze bezbedno da se zameni.

179 Zamena prečistača kod sistema za ubrigavanje goriva
Na vozilima sa sistemom za ubrizgavanje goriva, potrebno je smanjiti pritisak u cevovodu za gorivo pre nego sto zamenite precistac. Ako vozilo irna sarno jedan kablovski prikljucak (1) na ubrizgacu, skinite gu i spojite pomocu produznog kabla (2) sa pozitivnim polom akumulatora oko 10 sekundi kako bi se ubrizgac (3) napojio elektricnom energijom.

179 1 Zamena prečistača kod sistema za ubrizgavanje goriva
Ako vozilo ima dva kablovska prikljucka za ubrizgac, spojite jedan na masu, a drugi spojite za akumulator kako biste ubrizgac napojili eleklricnom energijom.

Precistac se zamenjuje na sledeci nacin.:

1. Ako se precistac nalazi ispod zadnjeg dela automobila, blokirajte prednje tockove, podignite automobil i poduprite ga postoljima. Izuzetno je vazno da blokirate prednje tockove zato sto rucna kocnica na vecini vozila blokira sarno zadnje tockove, tako da ona ne moze da drzi automobil kada se odigne od zemlje. Kod vozila sa prednjim pogonom, stavite menjac u brzinu ili u polozaj za parkiranje.

2. Odvrnite poklopac na rezervoaru za gorivo da biste odstranili eventualni pritisak u njemu

3. Posto ste iskljucili i sistem za paljenje, izvucite kablovski prikljucak sa jednog od ubrizgaca.

4. Ako se prikljucak sastoji odjednog elektricnog provodnika, napajajte desetak sekundi ubrizgac elektricnom energijom preko produznog kabla sa pozitivnog pola akumulatora. Ako ubrizgac ima dva prikljucka, spojite jedan sa masom, a drugi sa akumulatorom da biste obezbedili dovod elektricne energije. Zahvaljujuci tome, ubrizgac ce rasprsivati gorivo u motor i osloboditi od pritiska cevovod za gorivo.

5. Ponovo spojite elektricni prikljucak za ubrizgac i nastavite posao u vezi sa zamenom precistaca za gorivo.

6. Odvrtite precistac iz njegovog kucista ili olabavite i skinite obujmice sa Iinijskog precistaca. Stavite nov precistac, ponovo pritegnite poklopac na rezervoaru za gorivo i ukljucite motor da biste proverili da negde ne curi gorivo.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar