Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Zamena prečistača za gorivo

Alat i materijali:

• Klesta ili odvijac
• Otvoreni kljucevi
• Raseceni i cevasti kljucevi
• Precistac za gorivo
• Crevo za dovod goriva
• Krpe

Da bi radio kako treba, motor u svakom trenutku treba da bude snabdeven odgovarajucom kolicinom goriva i to sto je moguce cistijim. Zato je bitna odgovarajuća i pravovremena zamena prečistača za gorivo.

174 Zamena prečistača za gorivo
Mnogi danasnji tipovi vozila imaju pljosnate, kvadratne precistace. Kod motora sa sistemom za ubrizgavanje goriva, kuciste precistaca se cesta nalazi ispred prostora za motor i povezano je sa usisnim vodom preko velikog kanala.

Dok prolazi kroz sistem za dovod goriva, protok goriva se regulise pomocu elemenata sa malim poprecnim presekom. Prisustvo prljavstine i drugih stranih materija moze da zapusi sistem sto otezava rad motara.

Da bi se sprecila ova mogucnost, u sistem se ugraduje precistac za gorivo. Da bi sistem za dovod goriva uvek bio cist, precistaci moraju da se zamenjuju u skladu sa preporukama proizvodaca ili cesce ako se radne karakteristike motora pogorsaju.

Zaprljan prečistač za gorivo moze da prouzrokuje usporen rad motora prilikom ubrzanja ili pri većim brzinama. On moze da se toliko zapusi da motor ne moze da radi.

Sva vozila imaju neku vrstu prečistača za gorivo. Prečistač se nalazi negde izmedju rezervoara za gorivo i karburatora, leptira ili ubrizgaca za gorivo. Tačno mesta na kome se nalazi, naci cete u prirucniku za vas automobil.

Na nekim starijim tipovima vozila, elementi prečistača su montirani na mestu gde se cevovod za gorivo spaja sa karburatorom. Na drugim modelima, prečistač je navojem pricvrscen za karburator. Cesto se srece i linijski prečistac smesten u cevovod za gorivo izmedju pumpe za gorivo i karburatora. Ovaj tip prečistača lako je identifikovati jer izgleda kao mala metalna ili plasticna posuda spojena sa cevovodom za gorivo pomocu dva kratka gumena creva sa obujmicama. Na nekim uvoznim tipovima vozila postoji i trece crevo koje sluzi za odvod isparenja nazad u rezervoar za gorivo.

Na mnogim novijim tipovima vozila sa sistemom za ubrizgavanje goriva, precistac za gorivo smesten je ispod vozila, u blizini rezervoara za gorivo. Precistac moze da bude ili linijski ili pricvrscen zavrtnjima. Upozorenje: za sisteme za ubrizgavanje goriva tipicna je da rade pod visokim pritiskom. Motor treba izvesno vreme da bude iskljuicen pre.noga sto se olabavi prečistač da bi se pritisak u cevovodima za gorivo smanjio, kako je to naglaseno i u postupku koji propisuje praizvodac i u postupku koji je opisan u narednim člancima.

Kod automobila koji koriste dizel gorivo kuciste precistaca za gorivo smesteno je u prostoru za motor. Kuciste treba da se otvori da bi se precistac zamenio. Ovi precistaci cesto sluze i za prikupljanje vode, a kuciste precistaca ima malu slavinu koja omogucuje da se povremeno voda ispusti iz kucista. Prisustvo vode ne znaci da precistac treba zameniti. Nekim sistemima je potrebno premazivanje da bi se uklonili vazdusni mehurici kada se precistac zameni. I u ovom slucaju, pridrzavajte se uputstava proizvodaca za vas automobil.

Upozorenje: kad god se iskljuice cevovodi za gorivo, postoji opasnost da dodje do pozara. Izbegavajte otvoren plamen i rad u zatvorenim prostorijama bez ventilacije.

Pročitajte postupke zamena:

1. Zamena linijskog prečistača za gorivo

2. Zamena filtera sa navojem

3. Zamena unutrašnjeg prečistača

4. Zamena prečistača kod sistema za ubrizgavanje goriva

5. Zamena prečistača za dizel-gorivo


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar