Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Zamena unutrašnjeg prečistača

Alat i materijali:

• Klesta ili odvijac
• Otvoreni kljucevi
• Raseceni i cevasti kljucevi
• Precistac za gorivo
• Crevo za dovod goriva
• Krpe

Osnovne stvari vezane za prečistač goriva i zamenu prečistača za gorivo možete pročitati ovde. U nastavku će biti opisana Zamena unutrašnjeg prečistača.

Vecina vozila ima precistac za gorivo smesten u samom karburatoru, na mestu gde se spaja sa cevovodom za gorivo. Ulozak precistaca se najcesce pravi od bronze ili od hartije. U ovom slucaju, zamenjuje se sarno ulozak. Postarajte se da nabavite odgovarajuci ulozak pre nego sto skinete stari. Precistac za gorivo zamenjuje se na sledeci nacin:

1. Pronadjite cevovod za gorivo koji vodi od pumpe za gorivo do karburatora.

2. Izmedju navrtke na cevovodu za gorivo i karburatora stavite cistu krpu da bi se upio benzin koji bi mogao da iscuri za vreme zamene precistaca. Skinite cevovod za gorivo sa karburatora. Za ovo ce vam biti potrebna dva kljuca – otvoreni kljuc i raseceni ili cevasti kljuc.
Napomena: raseceni kljuc izgleda kao okasti kljuc sa rasecenim delom i moze da se stavi oko cevovoda za gorivo, a zatim okrene bilo da propusti ili zategne prikljucak,. Koristite otvoreni kljuc da biste pridrzali vecu navrtku na karburatoru da se ne bi okretala i eventualno ostetila cevovod za gorivo dok rasecenim kljucem popustate manju navrtku na kraju cevovoda za gorivo.

178 Zamena unutrašnjeg prečistača
(1) navrtka precistaca, (2) zaptivke, (3) precistac, (4) opruga i (5) karburator.
Vecina vozila ima precistac za gorivo koji je smesten u karburatoru na spojcvima cevovoda za gorivo. Potrebno je zarneniti sarno ulozak koji je obicno od bronze ili hartije.

3. Kada skinete cevovod za gorivo, vecim kljucern olabavite navrtku kucista precistaca na karburatoru koja drzi precistac za gorivo. U kucistu precistaca nalazi se jedna opruga koja moze da izleti ako niste dovoljno pazljivi, zato polako skinite navrtku. Pazite i da zapamtite polozaj opruge i precistaca kada ih skidate.

4. Namestite nov precistac za gorivo u karburator – pazite na oprugu – i pritegnite kljucem navrtku koja ga drzi u kucistu.

5. Ponovo spojite cevovod za gorivo sa karburatorom i pritegnite navrtku rasecenim kljucem. Uklonite sve tragove benzina koji je slucajno iscurio iz cevovoda za vreme skidanja i namestanja precistaca

6. Ukljutite motor i proverite da gorivo ne curi. Ako je potrebno, pritegnite navrtke na cevovodu za gorivo i karburatoru.

7. Vratite na svoje mesto kuciste precistaca za vazduh.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar