Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Uređaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja

Alat i materijali:

• Klesta
• Odvijac
• Univerzalni noz
• Kljuc
• Crevo uredjaja
• Motorno ulje
• Ventil uredjaja
• Odusni filter uredjaja

Pri radu automobila i sagorevanju razvija se veoma korozivan gas. Pored toga, na svaki litar sagorelog benzina stvara se preko litar vode. U toku poslednjeg dela takta u procesu sagorevanja u motoru, izvesna kolicina nesagorelog goriva i proizvodi sagorevanja, na primer vodena para, prolaze pored klipnih prstenova i odlaze u karter. Do ovog „curenja“ dolazi iz cetiri razloga, i to:

1. Visoki pritisci u komori za sagorevanje motora.
2. Potreban radni zazor klipnih prstenova u njihovim lezistima. Kada ne bi postojao ovaj zazor klipni prstenovi ne bi imali mesta za sirenje pod uticajem toplote koja se normalno stvara pri radu motora i ne bi pravilno zaptivali zidove cilindra.
3. Pomeranje klipnih prstenova u zljebovima u kojima se zazori dva ili vise prstenova sabiraju. Ovo je normalno stanje. Kako klipni prstenovi nastave da se okrecu u svojim zljebovima stanje ce se sarno po sebi popraviti.
4. Reduciranje dodirne povrsine zaptivanja posto se klip krece gore-dole unutar cilindra.

Ovo „curenje“ u karter motora cesto se naziva „produvavanje“ i ono se mora ukloniti iz motora pre nego sto se kondenzuje i u reakciji s uljern pocne da stvara talog. Ukoliko dodje do forrniranja taloga kojl cirkulise s motornim uljem, doci ce do korozije i ubrzanog habanja klipova, klipnih prstenova, ventila, lezajeva i drugih unutrasnjih radnih delova motora.

Kako do potpunog sagorevanja mesavine vazduh-gorivo nikad ne dolazi u motoru, „produvavanje“ nosi sa soborn izvesnu kolicinu nesagorelog goriva iz komore za sagorevanja motora u karter. Ukoliko se ovo nesagorelo gorivo ne ukloni doci ce do razblazivanja ulja u karteru. Ulje razblazeno benzinom nece podmazivati motor pravilno sto izaziva prekomerno habanje.

Gasovi iz procesa sagorevanja koji udju u karter motora odstranjuju se iz kartera putem uredjaja koji koristi vakuum iz motora za propustanje svezeg vazduha kroz karter. Ovaj uredjaj naziva se uredjaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja.

Svez vazduh, koji odnosi stetne gasove, ulazi kroz filter za vazduh na gornjoj strani karburatora ili kroz posebni odusni filter koji se nalazi s unutrasnje strane kucista filtra za vazduh.

Posto vakuum koji se koristi za rad uredjaja potice od usisne grane motora protok vazduha kroz ovaj uredjaj se kontrolise tako da varira u zavisnosti od odnosa mesavine vazduh-gorivo koji se ubacuje preko usisne grane kroz karburator. U suprotnom, dodatni vazduh koji se usisava u sistem, doveo bi do stvaranja siromasne mesavine vazduh-gorivo.

Protok vazduha kroz uredjaj regulise se ventilom. Ovaj ventil, zajedno sa potrebnim cevovodima (metalne cevi ili gurnena ereva) i usisni odusni filter cine uredjaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja.

Ventil menja protok vazduha kroz uredjaj prema radnom stanju motora, kao sto je prazan hod, normalan rad, ubrzanje, itd. Sam ventil sastoji se od spiralne opruge, ventila i dvodelnog tela koji su delovi umetnuti jedan u drugi. Dimenzije ventila, zategnutost opruge i unutrasnje dimenzije variraju prema tipu motora da bi se dobili zeljeni parametri protoka vazduha. Iz tog razloga, prilikom zamene ventila vazno je nabaviti ventil koji je konkretno konstruisan za taj tip motora.

Uredjaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja ima tri vazne dobre osobine. Njime se eliminisu stetni gasovi iz kartera motora usmeravanjem istih kroz usisnu granu motora. Njime se takodje smanjuje aerozagadjenje tako da ovi gasovi ne odlaze u atmosferu. Isto tako njime se poboljsava ekonomicnost potrosnje goriva. Recirkulisani gasovi unutar sistema predstavljaju sagorivu mesavinu. Ustvari, ona postane gorivo za motor kada se doda mesavini vazduh-gorivo koja ulazi u usisnu granu iz karburatora

224 Uređaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja
Tipican uredjaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja. Vazduh ulazi kroz filter za vazduh. (1) Gasovi iz procesa sagorevanja (2) ulaze u karter. Oduusni filter (3) omogucuje da svez vazduh udje u karter, razblazi gasove koji zatim prolaze kroz ventil (4) ispod leptira karburatora (5) i ponovo se vracaju u motor radi sagorevanja.

Prema tome, ako uredjaj ne radi dobra to skracuje radni vek motora jer se stetni gasovi zadrzavaju u motoru sto dovodi do korozije i brzog habanja.

Razmotrimo detaljnije nacin rada uredjaja. Najpre, spoljasnji vazduh ulazi u kuciste filtera za vazduh kraz odusni filter uredjaja u kuciste motora. On zatim ulazi u karter motora preko cevi ili gumenog creva provucenog kroz poklopac ventila motora. Vazduh zatim cirkulise kroz karter motora i mesa se sa produktima sagorevanja. Vakuurn iz usisne grane motora izvlaci vazduh iz kartera motora krol ventil u usisnu granu motora.

lako je prikazana instalacija generalne prirode svi uredjaji ovog tipa rade u sustini na isti nacin. Zapazicete da je sam ventil lociran u crevu ili cevi koja spaja poklopac ventila motora i prikljucak vakuuma na usisnoj grani ispod karburatora. Zavisno od konkretnog tipa motora stvarni polozaj ventila ce biti razlicit. On moze da bude ubacen kroz gumeno leziste na poklopcu ventila motora ili moze biti postavljen blize usisnoj grani s gumenim crevima povezanim za svaki kraj ventila. Ukoliko ste u nedoumici u pogledu lokacije ventila na svom vozilu, obratite se nekom profesionalnom mehanicaru ili osobi koja se u to razume.

Obratite paznju i na to kako svez vazduh ulazi u uredjaj iz kucista filtera za vazduh. Gumeno crevo ili cev s jedne strane povezano je s kucistem filtera za vazduh, a drugim krajem za motor, obicno na poklopcu ventila. Cetvoro i sestocilindricni motori, sa linijskim rasporedom, imace jedan poklopac ventila.

V6 i V8 motori imace dva, po jedan sa svake strane.

225 Uređaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja
Elementi ventila uredjaja, prikazani u poprecnom preseku (strelice pokazuju pravac protoka vazduha). (1) kuciste, (2) ventil, (3) klip, (4) opruga, i (5) ispust.
Ventil regulise protok vazduka iz kartera u usisnu granu motora.

Proizvodaci automobila daju razlicite preporuke za servisiranje uredjaja i zamenu ventila. Medjutim, opste pravilo vazi da treba vrsiti proveru svakih 12 meseci ili 20.000 km voznje. Isto tako ventil treba menjati bar svake 2 godine ili 40.000 km voznje.

Ukoliko se vozilo krece po prasnjivim putevirna treba motor podvrgnuti duze radu u praznom hodu ili ako obavljate uglavnom kratka putovanja po hladnom vremenu, uredjaj treba cesce proveravati.

Mozda cete imati problema s ovim uredjajem ukoliko vam motor radi neravnomerna u praznom hodu, ako otkrijete prisustvo ulja u kucistu filtera za vazduh, ako otkrijete curenje ulja na bilo kom prikljucku creva ili cevi unutar uredjaja, ili ako otkrijete tragove curenja ulja oko motora. Isto tako, kada proverite nivo ulja u motoru i utvrdite da je zamuljeno ili izgleda razblazeno benzinom (oseca se po mirisu), verovatno se radi o problemima u uredjaju za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja.

Provera uredjaja

Ukoliko je prisutan bilo koji od napred opisanih simptoma treba da se izvrsi provera uredjaja. Kako se vrsi provera?

Napomena: Pre zamene ventila ili creva posvetite nekoliko minuta pregledu celokupnog sistema. Utvrdite polozaj creva unutar sistema i mesto gde je lociran ventil. Videcete da je jedno crevo povezana za kuciste filtera za vazduh i za motor na poklopcu ventila. Ovim crevom prenosi se preciscen vazduh iz filtera za vazduh do kartera motora. Tu je retko potrebno servisiranje izuzev provere da li su priključci pritegnuti. Vod koji cini ovo crevo nema nikakvih prepreka i u njemu nije montiran ventil.

Zatim cete videti crevo povezano izmedju poklopca ventila motora i prikljucka na usisnoj grani motora tacno ispod creva karburatora. Ventil je ugraden kao deo ovog voda. Obicno ce ventil biti ugradjen na kraju creva kod poklopaca ventila motora. Medjutim, ventil ce uvek biti lociran negde na ovom vodu. Posto se pare iz kartera i drugi zagadivaci usisavaju kroz ventil i crevo u usisnu granu, prablemi s ovim uredjajem obicno nastaju na ovom delu.

Na nekim gumenim crevima nalaze se obujmice za creve za cije je pritezanje ili popustanje potrebna odvijac ili klesta. Međutim, većina crevnih prikljucaka jednostavno se navlaci preko ventila ili prikijucka na usisnoj grani motora.

Ukljucite motor i oslusnite da li ima pojave ispustanja vakuuma na crevu uredjaja. Ukoliko crevo ispusta cuce se slabo sistanje. Zaustaviti motor. Proveriti creva da nema naprslina ili bilo kakvih tragova ostecenja. Posto uredjaj mora da bude hermeticki zatvoren kako bi radio efikasno, crevo koje ispusta mora se zameniti. Dobro je izvrsiti zamenu creva prilikom zamene ventila. Evo kako se vrsi zamena creva:

1. Skinite crevo s oba kraja pomocu odvijaca ili klesta ukoliko je crevo pricvrsceno obujmicom. Ukoliko nema obujmice jednostavno povuci crevo i odvojiti ga od prikljucka. Skinite crevo.
2. Kupite crevo odredjene duzine u nekoj radnji auto delova. Navesti tip i model vozila kod kupovine. Na taj nacin dobicete crevo odgovarajuceg precnika. Ili, ponesite staro crevo i prema njemu kupite crevo odredjene duzine.
3. Ostrim univerzalnim nozern odsecite novo crevo na istu duzinu kao creva koje ste skinuli.
4. Montirajte novo creva obrnutim redosledom iz tacke 1.

Ispitivanje ventila

Posto ste izvrsili vizuelnu proveru uredjaja i zamenili osteceno crevo sledeci korak predstavlja proveru ventila. Evo kako se ona vrsi.

1. Dignite haubu i skinite kuciste filtera za vazduh prema uputstvima iz „Servisiranje filtera za vazduh“. Za skidanje navrtke poklopca kucista filtera za vazduh mozda ce vam biti potreban kljuc ili kljesta.
2. Pregledajte prostor u podnozju karburatora. Tu treba da se nalazi crevo precnika oko 15-20 mm. Ventil treba da bude lociran pri kraju ovog creva uz karburator ili na drugom kraju koji ulazi u poklopac ventila motora kroz gumeno leziste.
3. Ukljucite motor i pustite ga da radi u praznom hodu.
4. Prstima uhvatite crevo povezano s ventilom. Ukoliko ventil radi cucete kako se gubi zvuk rada motora u praznom hodu. Ukoliko broj obrtaja motora u praznom hodu opadne, cev sistem i ventil rade na zadovoljavajuci nacin. Zaustavite motor i zamenite kuciste filtera za vazduh.
5. Ukoliko ne osetite opadanje brzine (broja obrtaja) motora, zamenite ventil.

227 Uređaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja
Ventil (1) moze da se ugradi na kraj creva (2). Na kucistu motora (3), ugradjeno je gumeno leziste (4), kao sto je prikazano na slici. Kod nekih tipova vozila ventil se ugradjuje blize usisnoj grani motora.

Zamena ventila

Ukoliko ventil mora da se zameni, evo kaka se to radi.

1. Utvrditi gde je lociran ventil, kako je to objasnjeno u ranijem tekstu.
2. Odvojite crevo od ventila. Ovo se moze postici jednostavnim povlacenjem creva s ventila ili skidanjem obujmice creva pomocu klesta ili odvrtke a zatim povlacenjem creva s ventila.
3. Ukoliko je ventil linijski postavljen upotrebiti za njegovo skidanje klesta ili jednostavno povuci creva zavisno od vrste crevnog prikljucka. Ukoliko se ventil nalazi u gumenom lezistu na poklopcu ventila motora skinuti ga pomocu kljesta. Da bi se odvojio od lezista treba ga prodrmati nekoliko puta.

Napomena: Ukoliko bi se leziste izvuklo zajedno s ventilom mozda bi bilo tesko da se vrati na svoje mesto. Podmazivanjem lezista motornim uljem olaksace se njegovo vracanje na svoje mesto.

4. Kupite odgovarajuci ventil.
5. Zamenite ventil sa novim, sledeci obrnuti postupak iz tacke 2 i 3.
6. Zamenite kuciste filtera za vazduh prema uputstvima iz  „Servisiranje filtera za vazduh“.

Zamena uloska odusnog filtra

Kod vecine tipova vozila postoji i ulozak odusno filtra PCV sistema. On se nalazi u kucistu filtera za vazduh. Ukoliko se na vasem automobilu nalazi takav ulozak i on se treba periodicno menjati. Proverite u prirucniku preporuke za njegovu zamenu. Evo kako se vrsi zamena uloska.

1. Skinite poklopac kucista filtera za vazduh pomocu klesta ili kljuca, po potrebi, kako bi se skinula sigurnosna navrtka.
2. Skinite ulozak filtera za vazduh.
3. Klestima skinite stezni prsten za osiguranje odusnog ventila.
4. Skinite odusni filter.
5. Kupite nov odusni filter i montirajte ga obrnutim redosledom montaze u tackama 1 do 4.

228 Uređaj za cirkulaciju benzinskih i uljnih isparenja
Ulozak odusnog filtera (1) moze se montirati u kuciste. (2). Skinite drzac (3) koji nosi odusku (4) i crevo (5) sa kucista kako bi se oslobodio sklop.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar