Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Uređaj za regulisanje isparenja

Uredjaj za regulisanje isparenja konstruisan je tako da sprecava ispustanje para goriva u atmosferu. Pare iz rezervoara za gorivo i karburatora ispustaju se u posudju za sakupljanje isparenja, gde ih kristali drvenog uglja sakupljaju. Kristali deluju kao sundjer koji upija isparenja. Prilikom startovanja motora svez vazduh cirkulise kroz posudu i cisti ih od isparenja sadrzanih u njoj. Isparenja se zatim usisavaju kroz usisnu granu motora i sagorevaju u motoru. Ovaj proces naziva se prociscavanjem.

Mnogi uredjaji za regulisanje isparenja konstruisani su tako da sporije vrse prociscavanje dok se motor ne zagreje. U ovu svrhu na cevovod posude moze se ugraditi elektromagnet ili vakuumski ventil za kontrolu prociscavanja. Kod kompjuterske regulacije rada motora, kompjuter cesto regulise ovu funkciju pracenjem temperature rashladnog fluida motora.

229 regulisanje isparenja
Uredjaj za regulisanje isparenja vrsi zaptivanje sistema za gorivo, isprenja odlazi u sabirnu posudu iz koje se kasnije odvode i sagorevaju u motoru.

Uredjaj za regulisanje isparenja prakticno ne zahteva nikakvo odziavanje ili servisiranje kod vecine vozila. Na nekim vozilima periodicno se mora menjati ulozak filtra s donje strane posude s drvenim ugljem, medjutim, vecina sistema danas koristi zaptivenu posudu. Pogledajte u svom prirucniku konkretne preporuke za servisiranje.

Prakticno jedino sto moze da se pokvari u sistemu su naprsla, labava ili pogresno postavIjena creva, zacepljen odusni vod izmedju rezervora za gorivo i posude, ili defektan ventil za prociscavanje ili komandni elektromagnet. U vecini slucajeva necete znati da nesto nije u redu s vasim vozilom posto kvar u sistemu normalno ne utice na voznju. Ispustanje vakuuma moze da dovede do slabog paljenja ili oklevanje priIikom ubrzavanja, ili da ventil za prociscavanje koji se zaglavio u otvorenom polozaju omoguci parama goriva da kontinualno ulaze u motor sto doprinosi neravnomernom radu motora u praznom hodu, medjutim, obicno nema simptoma kvara. Ukoliko se zacepi odusni cevovod rezervoara za gorivo mozda cete primetiti „sistanje“ kad skinete poklopac da biste nalili gorivo u rezervoar. Mnogi sistemi koriste poklopce za nalivanje goriva u rezervoar opremljene opruznim ventilom za provetravanje rezervoara za gorivo u slucaju da dodje do zacepljenja.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar