Odštampaj Odštampaj Pošalji kao email Pošalji kao email Share


Uređaj za zagrevanje vazduha

Alat i materijali:

Ručna vakuum pumpa

Svi danasnji motori imaju termostatski kontrolisan uređaj za zagrevanje vazduha koji dovodi topao vazduh do precistaca za vazduh prilikom prvog startovanja motora ili prilikom voznje po hladnom vremenu. Ovaj sistem ima ustvari dvostruku namenu. On poboljsava zagrevanje motora u voznji po hladnom vremenu obezbedujuci potrebnu toplotu koja pomaze isparavanju goriva, a time i smanjenju kolicinu ugljovodonika u izduvnim gasovima. On takodje omogucuje regulaciju mesavine goriva cime se smanjuje sadrzaj ugljenmonoksida i poboljsava ekonomicnost potrosnje goriva.

Uredjaj za zagrevanje vazduha sastoji se od pokrivaca oko izduvne grane za predgrevanja vazduha, sklopa cevi za odvod toplog vazduha do precistaca za vazduh, otvor regulisan vakuuom radi utvrdjivanja kolicine toplog vazduha koja se propusta u precistac za vazduh, i senzorskog elementa temperature unutar precistaca za vazduh kojim se regulise rad citavog sistema. Temperaturni senzorski element podesen je tako da vrsi regulaciju otvora kad god temperatura unutar precistaca za vazduh padne ispod odredjenog nivoa, obicno oko 20-30C.

Kod prvog startovanja motora otvor je potpuno zatvoren za spoljasnji vazduh. Sav vazduh koji dolazi u precistac za vazduh usmerava se preko grejnog omotaca na izduvnoj grani motora (gde se zagreva) kroz kanal do precistaca za vazduh. Posto se motor zagreje potrebno je manje dodatne toplote i temperaturni senzorski element pocinje da reducira vakuum prema kontrolnom otvoru. Ovim se omogucuje da vise spoljasnjeg, hladnog vazduha dopre u precistac za vazduh, a manje pregrejanog vazduha. Konacno, kada se motor zagreje i nije potrebna dodatna toplota, temperaturni senzorski element zatvara dovod zagrejanog vazduha i sirom otvara otvor za dovod spoljasnjeg vazduha.

Nekoliko stvari moze da se dogodi na ovom sistemu, a uticaj na voznju odmah je primetljiv. Ukoliko dodje do prestanka rada sistema (nema dovoda toplog vazduha izmedju plasta izduvne grane i precistaca za vazduh, kontrolni otvor ostao otvoren, ili je temperaturni senzorski element u kvaru) zagrejani vazduh ne moze da dospe do precistaca za vazduh. U periodu toplog vremena ovo ne mora da predstavlja neki veci problem, ali za vreme hladnog vremena motor ce verovatno nepravilno da radi u praznom hodu i da „stuca“ u toku ubrzanja, narocito u periodu zagrevanja. Hladan vazduh je mnogo gusci nego topao pa na starijim tipovima vozilima koja nemaju samopodesive karburatore ili ubrizgavanje goriva promena gustine vazduha moze da poremeti mesavinu vazduh-gorivo sto dovodi do loseg paljenja usled siromasne mesavine.

Ukoliko dodje do poremecenog funkcionisanja zbog cega kontrolni otvor za vazduh ostaje zatvoren (vakuum motor u kvaru, ispustanje vakuuma, ili temperaturni senzorski element u kvaru) tako da u precistac za vazduh stalno dolazi topao vazduh, moze da dodje do detonacija i bogate mesavine goriva u periodu toplog vremena. Problemi ove vrste mogu stetno da uticu na tipove vozila bez kompjuterske regulacije rada motora.

Odrzavanje i servisiranje sistema za dovod zagrejanog vazduha predstavlja relativno osnovnu stvar. Stanje vazdusnog kanala izmedju plasta izduvne grane i precistaca za vazduh treba periodicno proveravati u pogledu zategnutosti i defektnih mesta (naprsline).

Rad otvora za dovod vazduha moze se proveriti skidanjem kanala za dovod spoljasnjeg vazduha sa prikljucka precistaca za vazduh. Treba pregledati unutrasnjost prikljucka. Otvor za dovod vazduha treba da bude u zatvorenom polozaju kada motor ne radi, kada je motor hladan i kada je spoljasnja temperatura ispod 25 C ili nesto visa. Ukljucite motor i pratite sta se dogadja. Ukoliko je motor hladan, a spoljasnja temperatura nije visoka, klapna ce nekoliko minuta ostati zatvorena, a zatim ce poceti postepeno da se otvara kako se motor zagreva. Kada motor dostigne normaInu radnu temperaturu kontrolna klapnan a otvoru treba da bude sirom otvorena.

231 a uređaj za zagrevanje vazduha
Elementi uredjaja za zagrevanje vuzduha kod poprecno montiranog matora (strelica pokazuje pravac – napred), (1) spoljni vazdusni kanal, (2) sklop precistaca za vazduh, (3) crevo za dovod vazduha, (4) kuciste filtera za vazduh, (5) vakuum creva, (6) Odusno crevo, (7) nosac precistaca za vazduh, (8) toplotni kanal, (9) stitnik, (10) izduvna grana motora, i (11) stitnik poklopca motora

231 b uređaj za zagrevanje vazduha
Vazduh koji se zagrevu proiazi preko izduvne grane motora (1) pod poklopcem ili plastom (2) ide vazdusnim kanalom (3) kroz otvor regulisan temperaturom (4) zatim ulazi u precistac za vazduh (5) na putu do karburatora (6), regulisanje otvora zavisi od temperature unutar precistaca za vazduh. Senzor propusta vakuum do motora za regulisanje otvora (7) tek posto se motor zagreje.

232 uređaj za zagrevanje vazduha
Vakuum u motoru za regulisanje otvora moze se proveriti rucnom vakuum pumpom. On treba da drzi vakuum ukoliko je u dobrom stanju.

Ukoliko sistem ne funkcionise pravilno, rad vakuum motor na otvoru moze se proveriti pomocu rucne vakuum pumpe. Ukoliko vakuum postoji, onda je motor ispravan. U suprotnom zameniti motor.

Temperaturni senzorski element moze se proveriti na slican nacin. Mnogi senzorski elementi konstruisani su tako da propustaju vazduh kada su hladni, a vakuum kada su topli. Moracete da proverite tacan temperaturni opseg senzorskog elementa prema prirucniku. Ukoliko senzor propusta vazduh bez obzira koliko je zagrejan onda je verovatno u kvaru i treba ga zameniti.

Vakuumski cevovod koji propusta ili labavi prikljucci predstavljaju ostale uobicajene kvarove u ovom sistemu. Pregledati svako vakuum crevo u celoj duzini pazljivo trazeci mesta naprsline ili prekida. Pregledati prikljucke creva da li su labavi ili da li je crevo postalo krto od starosti. Zameniti sva creva za koja se pokaze da propustaju, da su ostecena ili defektna.


Izvor slika i teksta: Knjiga Popravi sam svoj automobil

Napiši komentar